Liberecká zoo chová už 17 druhů exotických žab. Nově i modrou variantu pralesničky batikové

2. prosinec 2023 14:57

Liberecká zoo má v expozici tropů další žabí přírůstek. Tentokrát nejde o nový druh, ale o další barevnou formu pralesničky batikové. Tyto žáby se v přírodě pyšní velkou škálou barev, které se liší podle místa jejich výskytu.

„Tu, co tady vidíte, tak není vzácná, protože je hodně líbivá a daří se je v lidské péči dobře množit. V přírodě ale může být brzy vzácná, protože tím, že ve Střední a Jižní Americe dochází k odlesňování, dále jsou na vině i pesticidy a vůbec lidská negativní činnost, takže i běžné druhy, které byly dříve v deštném lese k vidění, ustupují,“ přiblížila drobnou modročernou žabku zooložka Petra Hnidová, která má chov těchto obojživelníků v Liberci na starosti.

„Chov může být poměrně náročný, protože musíte dodržet určitá pravidla, třeba ve vlhkosti a teplotě. Některé druhy nejsou také moc expoziční, protože se rády schovávají,“ vysvětlila Petra Hnidová, která by do budoucna v liberecké zoo ráda rozšířila počet druhů chovaných žab. V současnosti můžou návštěvníci vidět 17 druhů tropických žab.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související