Liberecká výšina je opět otevřená. Stane se tamní restaurace znovu legendou?

13. březen 2022

Liberecká výšina, kterou na začátku minulého století nechal postavit Heinrich Liebieg v podobě středověkého hradu, opět ožila. Restaurace, kuchyň a hlavní sál jsou zmodernizované, přestavují se i hotelové pokoje. Nové prostory byly před týdnem slavnostně otevřeny a přilákaly spousty návštěvníků.  Jak zjistila reportérka Českého rozhlasu Liberec Ivana Bernáthová, tento víkend byl na Liberecké výšině větší klid. A taky trochu nostalgie.

Na Libereckou výšinu, která se tyčí nad Libercem ve výšce 546 metrů, se vydaly dvě turistky. Paní Alena v tamní restauraci v 80. letech minulého století pracovala.

„Narváno tady bylo, neustále. Tady byl velký zájem, hlavně o víkendu, pátek, sobota. To bylo nejlepší v Liberci, co mohlo být,“ připomněla si zlaté časy Liberecké výšiny paní Alena. Do práce prý tehdy jezdila po strmé silnici polským fiatem, který musela v zimě naložit pískovou zátěží. Tu pak vyhodila, když třeba s autem zapadla do sněhu, aby se vyhrabala.

„Já si z liberecké výšiny pamatuji hlavně na zimní diskotéky, které tady byly opravdu úžasné. Barevná hudba, jak se tomu tenkrát říkalo,“ zavzpomínala druhá z oslovených turistek, paní Božena. Nová, moderní úprava interiérů restaurace se jí líbila a chválila si i tamní kuchyni. Ta se zaměřuje hlavně na klasická česká jídla.

„Vaříme nejenom pro děti, ať už třeba kolínka se slepicí na paprice, poctivou svíčkovou, anebo třeba náš smažák na přepuštěném másle. Snažíme se ty věci, které každý z nás důvěrně zná, dělat tak poctivě, jako si je pamatuje, když byl malý,“ přiblížil současný provozovatel Liberecké výšiny Jan Fanta.

„Udělali jsme celou novu kuchyni včetně vzduchotechniky. Předělávali jsme hospodu a zároveň taky velký sál, který jsme udělali takový honosnější, hezčí, útulnější, aby se tady lidi cítili, ať už na svatbu, nebo na nějakou firemní akci,“ doplnil Jan Fanta, který si restauraci s 25 metrů vyhlídkovou věží pronajal spolu s Martinem Hřebíkem. Chtějí tam pořádat i větší akce a dát tak liberecké legendě novou budoucnost.

Spustit audio

Související