Liberecká univerzita vyzývá své studenty, aby se nechali očkovat a neorganizovali seznamovací akce

24. srpen 2021 13:02

Technická univerzita v Liberci se přidává k výzvě České konference rektorů a vyzývá své studenty k očkování proti nemoci covid-19. Rektor Miroslav Brzezina také doporučuje, aby se noví studující neúčastnili hromadných seznamovacích akcí.

Technická univerzita v Liberci doporučila studentům, aby letos vynechali oblíbenou seznamovací akci Seznamovák, která se tradičně koná před zahájením akademického roku v Doksech u Máchova jezera. Loni se stala místem intenzivního šíření nákazy onemocnění covidem-19.

Čtěte také

„Neorganizujeme ani nepodporujeme žádné seznamovací kurzy, o to méně za stávající epidemické situace. Vloni šetření hygieniků prokázala, že nejvíce našich prváků se nakazilo právě na seznamovacím kurzu na Máchově jezeře,“ řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl. Liberecká univerzita podle něj seznamovací akce pro své studenty neorganizuje a od podobných událostí se distancuje.

Na začátku září 2020 hostilo Máchovo jezero dva turnusy adaptačních kurzů. Každého z nich se zúčastnilo zhruba sedm stovek studentů z různých univerzit. Hygienické stanice pak kvůli tomu vytrasovaly více než sto nakažených nejen z liberecké univerzity. Kurzů se zúčastnili studenti Univerzity Pardubice, Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Univerzity Karlovy, ČVUT nebo Vysoké školy ekonomické v Praze.

„Za dané epidemické situace bude jistě lepší 'seznamováky' vynechat, abychom se pak všichni mohli potkat ve zdraví a tváří v tvář začátkem akademického roku na univerzitě," dodal rektor univerzity Miroslav Brzezina a vyzval studenty ke zdrženlivosti.

Letos by se měl Seznamovák TUL u Máchova jezera konat od 24. do 29. srpna, jde už o 7. ročník. Podle organizátorů je kvůli bezpečnosti akce nutné přijet s nainstalovanou aplikací Tečka a v ní musí mít účastníci platné očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní PCR test starý maximálně 48 hodin, z důvodu trvání platnosti testu po celou dobu akce. Prokázání bezinfekčnosti je nutné zejména pro vstup do uzavřených prostor a na diskotéku.

Kvůli špatné epidemické situaci a vládním opatřením se loni nepodařilo zahájit akademický rok v prezenční formě. Brzezina proto s odkazem Českou konferenci rektorů vyzval studenty, aby se nechali proti koronaviru očkovat. „V tuto chvíli snad existují důvody k optimismu, pokud jde o vývoj epidemie, ale je třeba stále počítat s tím, že epidemická situace se může dramaticky změnit. Ostatně přesně tak tomu bylo v minulém roce," řekl rektor. Důležité je podle něj naočkovat co nejvíce studentů a tím přispět k posílení kolektivní imunity, aby se neopakoval scénář z loňského podzimu.

 

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související