Školy se připravují na testování na covid-19. V Jablonci půjdou cestou PCR testů, kraj volí antigen

19. srpen 2021 10:43

Už brzy se do školních lavic vrátí žáci a studenti. Aby tam mohli v novém školním roce také zůstat a ne se znovu učit doma u počítače, k tomu by mělo přispět i testování, které děti čeká hned po příchodu do školy. Podrobnosti připravila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Žáky základních a studenty středních škol čekají tři kola antigenního testování na začátku září, a to 1. nebo 2. září, 6. a 9. září. V případě, že školy zvolily metodu PCR testů, budou se testovat pouze dvakrát. Netýká se to dětí, které už nemoc covid-19 prodělaly, nebo jsou plně očkované. Díky tomu nebudou muset mít při vyučování ochranné roušky; ty jsou potřeba jen ve společných prostorách.

Vedení Libereckého kraje už 18. srpna avizovalo, že střední školy, kterých je kraj zřizovatelem, půjdou jednotnou cestou antigenních testů. Základní školy nemají jednoho zřizovatele; tam to budou ředitelé řešit většinou individuálně.

S pomocí PCR testů testovali žáky už loni na jabloneckých školách a stejnou cestu doporučili i teď. „Zatím se předpokládá, že všichni se k tomu přihlásí. Ředitelé (škol) se dohodli, že půjdou tou námi doporučenou metodou,“ doplnila mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Je testování ve školách povinné?

Rodiče mohou testování odmítnout, jejich děti pak ale podle ministerstva zdravotnictví musí mít při vyučování roušku, nemohou například při hudební výuce zpívat a také nebudou moct na tělocvik, pokud se nebude cvičit venku. Opatření bude zatím platit do 10. září. Podle epidemické situace a výskytu nových případů se rozhodne, zda se bude pokračovat dál.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související