Liberečtí památkáři chtějí na obchodní dům v Pražské ulici vrátit nápis Brouk a Babka

17. únor 2021 08:00

Z památkově chráněné prvorepublikové budovy obchodního domu Brouk a Babka v Pražské ulici v Liberci zřejmě bude muset zmizet nápis Snowbitch. Na dům by se podle památkářů měl vrátit původní nápis Brouk a Babka. Zástupce firmy, která v historickém domě provozuje obchod se sportovním vybavením, s tím nesouhlasí.

Čtěte také

Do května letošního roku by měl stavební úřad v Liberci uzavřít správní řízení s firmou, která sídlí v Pražské ulici v obchodním domě Brouk a Babka. Podle Jaroslava Urbana ze stavebního úřadu bude jeho závěr jasný - firma musí z kulturní památky odstranit současný název, kterým nahradila právě ten prvorepublikový. Ten se podle památkářů musí na budovu vrátit zpět. Jednatel firmy, která v domě sídlí, Lukáš Puchta ale tvrdí, že pro to není žádný důvod.

„Brouk a Babka, oba jsou mrtví, ta firma je taky mrtvá. Brouk a Babka je z 30. let a celá ta léta to tam bylo pod názvem Jiskra, takže jestli někdo vytáhl nápis ze 30. let, a teď si na tom honí ego, tak to jsou podle mě naprosto irelevantní argumenty z jejich strany,“ komentoval Puchta návrh památkového úřadu.

Než stavební úřad rozhodnutí vydá, může firma podat žádost o dodatečné povolení současného nápisu Snowbitch. Podle Lukáše Puchty ji ale nejspíš nepodá, společnost prý bude prý reagovat až na výsledek stavebního řízení.

O návrat původního nápisu usilují památkáři už od roku 2017, když firma nechala z průčelí funkcionalistické budovy odstranit neonový nápis Brouk a Babka a na jeho místo nechala instalovat název obchodu. Podle památkářů k tomu ale neměla povolení. Zachovaný zůstal pouze emblém B+B v horní části budovy.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související