Liberecká knihovna chce v březnu oslovit nejmladší čtenáře. Tedy i ty, kteří ještě neumějí číst

2. březen 2024 11:17

Dříve býval březen měsícem knihy. Nyní je už patnáctým rokem měsícem čtenářů. Svaz knihovníků a informačních pracovníků se rozhodl letošní ročník akce věnovat těm nejmenším, kteří si cestu ke knihám teprve hledají. Tradičně se zapojila i liberecká Krajská vědecká knihovna.

Ta na březen připravila nejrůznější pořady, výstavy nebo soutěže. A to nejen pro ty nejmenší.

„Velké množství akcí literárních, to je v podstatě standardní nabídka, ale my bychom je rádi oživili. Takže si u nás můžete třeba dát rande s knihou. To je vlastně pro ty, kteří nevědí, co číst. Nevíte, co si půjčujete, a teprve až dorazíte domů, tak zjistíte, jestli jste našel svoji životní lásku anebo nenašel,“ přiblížila takzvané Rande naslepo (s knihou) ředitelka knihovny Dana Petrýdesová. Knihovníci totiž pro zájemce připravují neprůhledně zabalené balíčky s knihami.

Interiér Krajské vědecké knihovny v Liberci, kterou navrhl architekt Radim Kousal

Pro nejmenší čtenáře pořádá liberecká knihovna dlouhodobě klub, ve kterém si můžou společně s knihovnicemi a rodiči listovat v různých knihách.

„Pro maminky s batolaty tu probíhá už šest let. Je to o tom, že se sejdeme s rodiči a s miminky, že si povídáme nad knížkou, ukazujeme si obrázky. Čas strávený v knihovně a s tou knihou je důležitý. A v rámci toho Března měsíce čtenářů proběhne samozřejmě nějaký workshop pro rodiny s malými dětmi. Pro ty nejmenší tady bude třeba divadelní představení,“ doplnila Petrýdesová.

Návštěvníci si i v březnu mohou zahrát únikovou hru, zažít večerní strašidelnou výpravu knihovnou nebo si s knihovníky zahrát kvíz. Podrobný březnový program liberecké knihovny si můžete prostudovat zde.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související