Bedřich Smetana kdysi v Lomnici strávil část léta. I to připomene výstava v tamním muzeu, pořádaná k dvoustému výročí skladatelova narození

2. březen 2024 08:41

Před dvěma sty lety se v Litomyšli narodil hudební skladatel Bedřich Smetana. Městské muzeum a galerie v Lomnici nad Popelkou při této příležitosti zve na putovní výstavu nazvanou Smetana zapomenut v kameni aneb Výlety zapomníky. A připomíná tak i návštěvu autora Mé vlasti v Lomnici.

Co bude na výstavě

„Uvidíte tady devět panelů, které vám ukáží ve fotografiích pomníky Bedřicha Smetany jak v Čechách, tak i na Moravě. Musím říct, že skoro víc těch pomníků najdeme na Moravě, byť tam Smetana ani nepobýval. Ale nejvíce pomníků vznikalo ve městech v roce 1924, kdy Smetana slavil sté narozeniny,“ nastínila kurátorka Jana Plecitá, která putovní výstavu z Národního muzea do Lomnice nad Popelkou přivezla, a kterou při instalaci zastihl redaktor Jaroslav Hoření.

Vernisáž výstavy se koná v neděli 3. března od 14. hodin, úvodní slovo bude mít muzikolog a operní kritik Ivan Žáček. Výstava potrvá do 21. dubna. Kromě panelů na ní návštěvníci uvidí i exponáty spojené s operou Prodaná nevěsta. Jde například o kořenky, hrnečky, velké dózy, vějíř, nebo třeba kostým jedné z prvních primabalerín Národního divadla.

Smetana v Lomnici

Čtěte také

Bedřich Smetana také ve městě, které se v jeho časech jmenovalo Lomnice u Jičína, strávil v létě roku 1871 dovolenou. „Byl ubytovaný hned vedle našeho muzea, tehdy v restauraci U Tančíků, později to byl Hostinec Řeháček a Lomničáci ho znají jako Hotel Praha,“ přiblížila Andrea Zikmundová z lomnického muzea.

Skladatelovu návštěvu připomíná v Lomnici nad Popelkou ještě pamětní deska na budově radnice, Smetanova ulice a Smetanova vyhlídka na Rváčově.

Dakší akce k Roku hudby

Kromě výstavy chystá lomnické muzeum ke dvoustému výročí skladatelových narozenin ještě odbornou přednášku vědecké pracovnice pražského Muzea Bedřicha Smetany Olgy Mojžíšové. Ta skladatelův život a dílo přiblíží 16. května.

Vystoupení k Roku české hudby připravuje také lomnický sbor Bořivoj. „Už v současné době se Bořivoj připravuje na tento skvělý rok Rok české hudby a studuje Smetanovu píseň českou. S tou by vystoupil společně ještě s několika dalšími sbory při květnových a červnových koncertech,“ uvedla Zikmundová.

Spustit audio

Související