Liberecká iQLANDIA se zaměří na propagaci trvale udržitelného rozvoje

25. leden 2023 09:20

Exponáty budou věnované například skleníkovému efektu, mořským proudům nebo alternativním zdrojům energie.

Zleva: ředitel centra Pavel Coufal, manažer pro vědu a vzdělávání Petr Desenský

Liberecké science centrum iQLANDIA se chce více zaměřit na propagaci trvale udržitelného rozvoje. Návštěvníci se s ním budou moct seznámit ve všech dosavadních expozicích. Důvodem pro zavedení novinky jsou aktuální klimatické změny. Ty totiž mohou mít pro lidstvo nepříjemné následky.

Expozice by měla ukázat, jak lze změnám předcházet, a zároveň návštěvníky přimět k zamyšlení, jak nepříjemné vyhlídky zvrátit. Doplní ji 30 nových interaktivních exponátů. „Všechno to záleží na financích, které se nám podaří sehnat, protože jsou to miliony korun, které musíme sehnat od dárců, abychom ty exponáty mohli realizovat,“ upřesnil ředitel centra Pavel Coufal.

Exponáty budou věnované například skleníkovému efektu, mořským proudům nebo alternativním zdrojům energie. Podle Pavla Coufala také upraví některé stávající. Týká se to i stávajícího grafického znázornění zvyšování hladiny moří v důsledku tání ledovců. „Ke grafice přibude interaktivní exponát, kde rukou, dlaní zahříváme ledovce, ty odtávají a vidíme, jak se části Evropy zaplavují a jak postupně moře postupuje až k českým hranicím,“ popsal.

V centru natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související