Na 200 žáků ze základních škol z Libereckého kraje vymýšlí v iQLANDII zlepšováky pro hendikepované

5. listopad 2022 08:18

Usnadnit život lidem se zdravotním postižením mají za úkol účastníci 2. ročníku žákovské soutěže Business Talent v liberecké iQLANDII. Na 200 žáků základních škol z Libereckého kraje musí během jednoho dne vymyslet, vyrobit a následně odprezentovat svůj zlepšovací návrh, který hendikepovaným pomůže.

V dílně libereckého science centra iQLANDIA, kde se soutěž koná, mají k dispozici i moderní technologie jako třeba 3D tisk.

Dějištěm soutěže Business Talent je laboratoř liberecké iQLANDIE, kde mají žáci k dispozici nejmodernější technologie

„Když se to třeba bude tisknout na 3D tiskárně nebo se to bude vyrábět na laseru, tak dát potom ta data k dispozici, aby si třeba jednou nějaký domov s pečovatelskou službou, třeba přes nějakého sponzora, mohl sehnat 3D tiskárnu, a tyhle pomůcky si sám vyrábět,“ uvedla za organizátory soutěže Veronika Slavíková s tím, že by tak práce žáků mohla najít uplatnění v praxi.

„Nápady, se kterými děti přichází, jsou úžasné. My jsme domluvení s kolegy z Depejska, kteří jsou součástí tohoto projektu, že nám vychytávky, které je zaujmou a chtěli by je sami používat, pomůžou vytipovat a ty se pak budou opravdu realizovat,“ přiblížila Veronika Slavíková. Liberecký spolek DePejSek, který je partnetrem soutěže, pomáhá těžce zdravotně postiženým s jejich zapojením do pracovního procesu i společenského života.

Soutěž Business Talent potrvá do konce listopadu a výsledky organizátoři oznámí začátkem příštího roku. Vítězná škola může vyhrát humanoidního robota, druhá pak získá 3D tiskárnu.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související