Liberecká a královédvorská zoo budou spolupracovat na záchraně ohroženého poddruhu zebry

23. březen 2021

Liberecká zoo společně se Safari parkem ve Dvoře Králové nad Labem chtějí zachránit populaci ohrožených zeber bezhřívých. Vzácný poddruh zebry stepní v současnosti chová na celém světě jen dvanáct zoologických zahrad. V lidské péči je jen několik desítek těchto zvířat, ve volné africké přírodě přežívají poslední stáda. Obě zahrady záchranu poddruhu zebry stepní dlouhodobě připravují, v březnu spolupráci stvrdily podpisem memoranda.

„Naším cílem je komplexně zastřešit ochranu zebry bezhřívé. A to jak v Ugandě, tak v evropských zoologických zahradách, protože v ostatních částech světa zebry bezhřívé nejsou. Potřebujeme hlavně stabilizovat populaci v zoologických zahradách, protože těch zeber je ukrutně málo,“ přiblížil hlavní zoolog liberecké zahrady Luboš Melichar.

Hlavní zoolog v liberecké zoo Luboš Melichar

V lidské péči v současnosti žije pouhých čtyřicet tři zeber bezhřívých. „To je opravdu velmi nízký stav, který nedává velké záruky. Nejvíc vypovídajícím faktem je, že za posledních dvanáct měsíců se hříbata nenarodila nikde jinde než ve Dvoře Králové nad Labem. Žádná jiná zoologická aktuálně zebry bezhřívé nerozmnožuje,“ dodal Luboš Melichar.

Hříbata se ve Dvoře Králové narodila tři a podle libereckého zoologa jsou pro populaci zeber bezhřívých velkou nadějí, jde totiž o samé klisny. „Jsme mírnými optimisty, protože se nám podařilo zbláznit několik dalších zoologických, že nám s tou ochranou pomůžou. To by mělo vést postupně k rozvoji populace v rámci zoologických zahrad,“ doplnil Melichar.

Poslední divoká stáda zeber bezhřívých objevili čeští zoologové v roce 2019 v Africe. V místech odkud je v 60. a 70. letech minulého století přivezl ze svých výprav tehdejší ředitel královédvorského safari Josef Vágner. V současnosti žije v Ugandě podle odhadů zhruba tři sta těchto zeber.

Celou africkou expedici zaznamenal filmový štáb pod vedením režiséra Michala Gálika. „O zebrách bezhřívých vznikl i nový dokument, který mapuje nejen jejich aktuální situaci v zoologických zahradách, ale také cestu českých zoologů do Ugandy. Těšíme se, až epidemiologická situace dovolí a budeme moct snímek představit i veřejnosti tady u nás v areálu zoologické zahrady v budově zookina,“ dodala mluvčí Zoo Liberec Barbara Tesařová. Zatím se lidé na dokument o zebrách mohou podívat na stránkách České televize.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související