Liberec a Jablonec chtějí výjimku z omezení pohybu lidí

3. březen 2021 14:41

Primátoři Liberce a Jablonce nad Nisou, dvou měst, která spolu těsně sousedí, žádají o udělení výjimky z omezení pohybu osob. Dopis už odeslali ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi z ČSSD.

Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj jsou obě města tak úzce spjatá a provázaná, že mají právo si o výjimku říci.

Čtěte také

„Hodně lidí například jezdí tramvají Liberec - Jablonec do práce nebo dokonce žijí třeba v Proseči a přes řeku Nisu mají hned třeba Vratislavice. To byly ty pohnutky. Myslíme si, že když výjimka bude udělena, tak že obyvateli Liberce a Jablonce nebude zneužívána,“ doplnil liberecký primátor. Proseč patří k Jablonci a Vratislavice k Liberci a i tramvaje při cestě mezi Jabloncem a Libercem přejíždějí několikrát mezi katastry obou měst.

Výjimku ze zákazu cestování mezi okresy získal v Libereckém kraji zatím Turnov pro obce, které sice patří pod jeho správu, leží ale jiných okresech. V tom je Turnov v územním správním členění státu anomálií, protože pod něj patří 36 obcí z okresů Liberec, Jablonec a Semily. Bez udělené výjimky by podle starosty Turnova Tomáše Hockeho z Nezávislého bloku lidé z některých obcí museli jezdit za nákupy desítky kilometrů do Liberce nebo Jablonce. S ní ale můžou jezdit do mnohem bližšího Turnova.

Vláda od pondělí, zatím na tři týdny, výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související