Léto s Hubáčkem: Fakulta architektury při liberecké univerzitě pořádá první dětský příměstský tábor

13. srpen 2024 17:25

Děti od 9 do 15 let se v létě roku 2024 účastní příměstského tábora pořádaného Fakultou umění a architektury liberecké univerzity. Tábor s názvem Léto s Hubáčkem připomíná 100 let od narození architekta, který stojí za ikonickou stavbou na Ještědu.

Příměstský tábor Technické univerzity v Liberci v ateliéru Karla Hubáčka

Tábor, jehož základnou je ateliér Karla Hubáčka Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci, není plný přednášek, spíš naopak. Pod dohledem pedagogů a doktorandů si děti zkouší 3D programy, tvoří návrhy z papíru nebo se věnují základům grafického designu.

„Chtěli jsme komplexně ukázat, že architektura je několik profesí, ať už je to architekt, nebo malíř, nebo další profese. A dnes to máme se zaměřením na grafický design, kdy například nějaká stavba, nebo hotel potřebuje například logo,“ vysvětluje Sára Šindelářová, jedna z lektorek příměstského tábora, proč si děti u obrovského stolu vyrábí loga z počátečních písmen svých jmen.

„Můžou se těšit i na hravou geometrii z papíru, kde si vyzkouší takové modely, které se dají rozpohybovat a jsou celé z papíru. Budou dělat model města a jmenuje se ten den barevné město, kdy si vyzkouší práci architekta a s využitím barevného polystyrenu vytvoří model vlastního města,“ doplňuje Blanka Kirchner, proděkanka fakulty umění a architektury.

V ohromném ateliéru Karla Hubáčka, který vypadá prostorově jako letištní hangár, je 16 dětí. „Tábor byl takhle navržen, pro menší skupinu, aby se mohli lektoři plně věnovat všem dětem. Ale nevylučuji, že v příštích ročnících navýšíme lektory, abychom mohli navýšit kapacitu dětí,“ dodává ještě proděkanka.

A jak se první příměstský kreativní tábor, který fakulta pořádá, lidí dětem? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související