Děti si ohmatají svět kolem sebe a uvidí ho hodně z blízka. Na táboře v liberecké botance

23. červenec 2024 11:40

V Botanické zahradě Liberec pořádají první letní příměstský tábor pro děti od 7 do 12 let. Děti se seznámí s prostředím zahrady, dozví se, co obnáší profese zahradníka a vyzkouší si pěstování rostlin. Součástí programu jsou laboratorní pokusy i výlety.

Děti na příměstském táboře v liberecké botanické zahradě dělají také pokusy

„Děti teď mají přednášku, protože budou dělat pokusy, kterým předchází důležité informace. Kolega botanik jim vysvětluje, jak to vlastně chodí ve světě rostlin,“ popisuje dění vedoucí edukačního oddělení botanické zahrady Radka Kuchtová.

„Každý den je zaměřený na nějaké téma, chystáme se i ven, nejen do našich expozičních skleníků. Budeme se vydávat s takovými botanickými kufříky na průzkum, budeme sbírat nejen rostliny, ale i živočichy, které pak budeme buď zkoumat pod mikroskopy, nebo s nimi dělat různé pokusy,“ doplňuje program historicky prvního příměstského tábora v Botanické zahradě Liberec.

„Nebojte se, nic hrozného, nikdo nepřijde k újmě, děti si jen opravdu ohmatají svět, který mají kolem sebe a uvidí ho hodně zblízka,“ upřesňuje s úsměvem.

„Je to v podstatě rozšíření edukační činnosti i v letním období, kdy rodiče řeší, kam děti umístit. A druhá věc je samozřejmě to, že pokud děti uvidí botaniku už v takhle útlém věku a dostanou k tomu adekvátní komentář, tak v nich můžeme probudit zájem o přírodu. A to je v podstatě důvod, proč tábor pro děti pořádáme,“ dodává ředitel botanické zahrady Václav Lenk.

Druhý turnus botanického kempu bude 5. - 9. srpna.

A jak se botanický tábor líbí dětem? Poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související