Legendární Jizerská 50: Větvičkář a rolbař. Dvojka, bez které se závod neobejde

Víte, kdo je to pan větvičkář? Stará se o přípravu trati pro Jizerskou 50. A je v jednom kole, stejně jako rolbař, který trasy ve dne v noci projíždí. Oba vám představíme v dalším dílu našeho seriálu.

Rolbař a větvičkář. To je dvojice, bez které se příprava tratí na Jizerskou 50 rozhodně neobejde. A že ta letošní příprava s odhledem na počasí rozhodně není snadná… Kdo je rolbař, je celkem jasné, ale co ten větvičkář, říkáte si asi? 

Větvičkář

Pan Mizera je příjemný a skromný člověk, a jak přiznal, pomáhá při závodě vlastně pro svoje pohodlí. Tenhle šarmantní pán hory miluje, celý život běžkoval a nenechává si závodění ujít ani po sedmdesátce. Mnohem víc času ale stráví na závodní trase jako pomocník; dělá to, co vás možná napadne jako první: stříhá větve kolem závodní trati, aby nepřekážely běžcům. Kromě toho má ještě druhou přezdívku: nahazovač. S kyblíkem, lopatkou a velkou ocelovou vanou jezdí na skútru po trati a doplňuje sněhem místa, kde je ho málo, kde odtál nebo kde ho rozjezdili lyžaři.

Větvičkář Jizerské 50 - pan Mizera
Pan Mizera se chystá na úpravu tratí Jizerské 50

Rolbař

Na stadion v Bedřichově se letos jen pár dní před závodem, jako mávnutím proutku, vrátil život. Zázrak v podobě sněhu. Všichni nadšeně chystají závod, který se pojede v celém rozsahu nebo jen na mírně zkrácené trati. Nasněžilo a to je skvělá zpráva pro lyžaře i pro celý pořadatelský tým, ve kterém je i hlavní rolbař, Martin Kunc.

Na tváři rolbaře Martina Kunce je vidět radost z napadaného sněhu

Vůbec poprvé projel celou závodní trať, na které se několik závodů pojede od pátku do neděle, teprve o středeční noci. Doposud se na trasy, kvůli malé sněhové pokrývce, mohlo jen se skútry.

Jací jsou, muži, kteří se značnou měrou podílí na tom, aby trať pro tisíce běžkařů byla perfektně připravená? Pustí někdy rolbař Martin někoho do kabiny své rolby? Poslechněte si v dalším dílu seriálu.

autor: sas
Spustit audio

Související