Jizerské hory: Ztracené běžkaře našli díky mobilní aplikaci. Do hor nechoďte, varuje horská služba

14. leden 2019 08:40

Horská služba hledala v neděli večer v Jizerských horách tři ztracené běžkaře. Zároveň varuje turisty, aby se do hor vůbec nevydávali. Na hřebenech fouká a je tam mnoho čerstvého sněhu.

Muži se ztratili v okolí nejvyšší hory Jizerských hor – hory Smrk. Pátrání na úbočí Smrku komplikovalo husté sněžení a nárazový vítr. Muži sami horské službě zavolali a sdělili, že ztratili orientaci a bloudí.  Běžkaři kontaktovali horskou službu pomocí aplikace Záchranka už za tmy – kolem 17. hodiny.

Aplikace Záchranka už funguje také na Slovensku. Premiéru měla na Kohútce

Autor aplikace Záchranka Filip Maleňák  na Kohútce

Aplikace v Česku funguje od března 2016, v telefonech ji má již téměř 800 000 lidí, letos je evidováno přes 12 300 tísňových volání.

„V místě, kde se běžkaři nacházeli, sněhová pokrývka dosahuje v současné době až 180 centimetrů,“ uvedl náčelník Horské služby René Mašín.

Běžkaře nalezli podchlazené a vyčerpané, ale byli v pořádku. Na túry do Jizerských hor by se za současných podmínek turisté vůbec neměli vydávat - varuje horská služba. Na hřebenech fouká silný nárazový vítr a leží hustá sněhová pokrývka. Tam leží skoro dva metry sněhu.

 Horská služba v Jizerských horách varuje turisty, aby se za aktuálních podmínek nevydávali na túry. Hrozí pád větví i celých stromů.

autor: Jan Charvát | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související