Změny v liberecké MHD: levněji do Bedřichova, zasloužilí dárci krve zdarma

Cestování městskou hromadnou dopravou z Liberce do Bedřichova zlevní. Místo 25 bude jízdenka stát 20 korun. Město Liberec zařadí oblíbené výletní místo v Jizerských horách do městské tarifní zóny.

Bedřichov sice patří do sousedního okresu Jablonec nad Nisou, z Liberce tam ale jezdí autobusová linka číslo 18. Poslední tři kilometry z dvanáctikilometrové trasy, tedy tri zastávky od Rudolfova, dosud patřily do příměstské dopravy. 

„Nově jsme zavedli celou linku 18 do tarifní zóny Liberec, to znamená, že se budou moci lidé za 20 korun dopravit přímo do Bedřichova," uvedl liberecký primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj. Bedřichov se tak zařadí k dalším obcím v okolí krajského města, které už v městské tarifní zóně jsou. Za dvacetikorunovou jízdenku jezdí lidé také do Šimonovic, Stráže nad Nisou a Kryštofova Údolí.

Rozšíření městské zóny až do Bedřichova bude podle primátora znamenat výpadek na tržbách kolem 1,7 milionu korun pro Liberec i Liberecký kraj. Úprava se totiž dotkne i krajské dopravy. Rozšíření tarifní zóny bude platné od listopadu. Už od začátku října platí v liberecké MHD ještě jedna změna – sleva pro zasloužilé dárce krve.

Úplně zdarma můžou nově jezdit držitelé Zlatého kříže Českého červeného kříže 3. třídy a vyšších. „Dárci krve, kteří mají osmdesát a více odběrů, budou doživotně jezdit bezplatně. Budou se samozřejmě muset legitimovat svým občanským průkazem a průkazem dárce krve,“ uvedl primátor Zámečník. Podle něj je takových lidí v Liberci 390. Dárci s více než 40 odběry mají MHD v Liberci levnější. Celoroční jízdenka je stojí polovinu, tedy 1800 korun.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související