Kyselo

Dnes si připravíme jednu z nejoblíbenějších polévek našeho kraje – kyselo. Zadělávané kyselo se vařilo z kysaného chlebového těsta. Ovšem pouze tehdy, když se pekl chléb.

Každá hospodyně měla na kamnech takzvaný hrnec kyselák. V něm bylo stále připraveno řídké kysané těsto. Hrnec se po vyprázdnění se zbylými „vejškrabky“ znovu doplnil vlažnou vodou, přikryl pokličkou a nechal znovu kvasit.

Šetrné hospodyně místo mouky přidávaly do kvasňáku tvrdé chlebové kůrky, vše promíchaly a nechaly „záděl“ opět kysat. Od tohoto zádělu dostalo kyselo svůj název.

Ingredience:
1 porce kvásku (těsto na chleba)
2 l vody
sušené houby
kmín, brambory
vajíčka
sůl

Postup:
Do studené vody dáme na 20 minut namočit houby a kmín. Mezitím nakrájíme brambory, přidáme k houbám, osolíme a dáme vařit. Když jsou brambory měkké, přidáme ve vodě rozmíchaný kvásek. Přidáme usmažená vajíčka a povaříme – polévka musí zesklovatět. Na talíři polijeme přeškvařeným máslem nebo osmaženou na kostičky jemně nakrájenou cibulkou. Můžeme vařit i bez brambor, které podáváme uvařené zvlášť.

Vladimíra Jakouběová a její staročeské regionální recepty