Krajské nemocnici v Liberci dorazily roušky. Zavedla také nový urgentní příjem

Dva tisíce roušek od ministerstva zdravotnictví převzali dnes pracovníci Krajské nemocnice v Liberci. Českému rozhlasu to řekl její mluvčí Václav Řičář.

Podle něj je denní spotřeba roušek u zdravotníků v liberecké nemocnici až patnáct set kusů. S ochrannými pomůckami pro nemocnici proto pomáhá i veřejnost. Dobrovolníci mohou doma šité roušky nosit do druhého patra bývalé budovy VZP, a to mezi devátou až šestnáctou hodinou. 

Jak uvedla Krajská nemocnice na svém facebooku, darované roušky by v ideálním případě měly mít na rubové straně všitou vnitřní kapsu (cca 15 x 20 cm), ve které pak můžou zdravotníci měnit nanofiltry.

Nový urgentní příjem

Krajská nemocnice v Liberci má také nově předsunutý urgentní příjem. Je určený lidem, u kterých je vážné podezření na nákazu koronavirem. Ve stanu, který nemocnici zapůjčili liberečtí vojenští chemici, jsou čtyři lůžka. Zdravotníci v něm budou pacienty testovat. Ti ve stanu zůstanou až do potvrzení výsledků testů.

„Je to druhé místo, kde se odebírají vzorky lidí, kteří jsou rozhodnutím krajské hygienické stanice testováni. Mělo by to pomoct tomu dosavadnímu způsobu, protože minulý pátek byly zprovozněny dvě výjezdové sanity zdravotnické záchranné služby,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze SLK.

V Libereckém kraji zatím je zatím nákaza koronavirem proázána u šesti lidí. Zatím poslední případ je muž narozený v roce 1976, který se vrátil z Itálie. Nákazu u něj krajští hygienici potvrdili ve čtvrtek ráno. Předchozí dva nakažené evidovali den předtím. Byl jím mladý muž, který se vrátil z koncertu v Irsku a jeho matka, která se od něj nejspíš nakazila. Všichni jsou z Jablonecka a mají mírný průběh nemoci.

autoři: Michal Jemelka , jij , reČRoL
Spustit audio

Související