Lidé musí od půlnoci ze středy na čtvrtek chodit mimo domov jen s rouškou, šátkem nebo šálou

18. březen 2020

V prodejnách potravin budou od čtvrtka mezi 10:00 a 12:00 smět nakupovat pouze lidé nad 65 let, rozhodla vláda. Opatření chránit před koronavirem. Začne také platit zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst.

V prodejnách potravin budou od čtvrtka mezi 10:00 a 12:00 smět nakupovat pouze lidé nad 65 let, rozhodla vláda. Opatření má chránit před koronavirem.

Na středečním zasedání o tom rozhodla vláda, informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Opatření má chránit před šířením nového typu koronaviru starší občany, pro které nákaza znamená největší riziko.

"Od zítřka (čtvrtka) od 10 do 12 hodin nakupují v potravinách jen důchodci," shrnul Babiš smysl dnes schváleného opatření.

Vláda již v pondělí doporučila seniorům nad 70 let, aby po dobu současného nouzového stavu nevycházeli z domovů. Zakázala také obyvatelům domovů pro seniory, postižené či pacienty s demencemi opouštět areál těchto zařízení.

Vláda schválila i zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který má platit od dnešní půlnoci.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) původně tvrdil, že povinnost nosit roušky začne platit ve chvíli, kdy budou rozdány pomůcky z velkokapacitního ukrajinského letadla, jež by v neděli mělo do Česka přepravit mimo jiné 30 milionů roušek. Úřad vlády také nakoupil deset milionů roušek ve Vietnamu, a pokud nebude problém v dopravě, od pondělí by jich stát mohl každý týden dostat milion, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

"Vláda schválila, že si lidé mimo bydliště mají používat ochranné prostředky dýchacích cest, tj. nosit roušky, ústenky, ale i šátky nebo šály," potvrdil Českému rozhlasu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Vláda schválila, že lidé mimo bydliště mají používat ochranné prostředky dýchacích cest, tj. nosit roušky, ústenky, ale i šátky nebo šály. A je to platné od půlnoci,“ uvedl Petříček pro Český rozhlas.

České dráhy sníží provoz vlaků o více než 6 procent, odsouhlasila vláda. Omezeny budou expresní linky, podle dopravce jsou nyní málo využívané.

Spustit audio