Seniorka z Mimoně jela na očkování do Jablonce, její manžel je objednaný do Jičína

21. leden 2021 14:10

Paní Janě z Mimoně je 86 let a říká, že má velké štěstí. Jejímu vnukovi se totiž pro ni hned po spuštění registrace k očkování proti nemoci covid-19 podařilo získat termín. Pro vakcínu musela jet do Jablonce nad Nisou.

„Dvakrát to spadlo, ta objednávka. Napřed to bylo potvrzené, pak to spadlo, potvrzené, spadlo a konečně tohle zůstalo viset. Jsme z Mimoně, první bylo do Mladé Boleslavi, za hodinu přišlo, že je to zrušené. Další termín byl do České Lípy, to také přišlo, že je zrušené. Až na třetí termín jsme se dostali sem do Jablonce. Máme to sedmdesát kilometrů, auto máme…“ popsal obtíže s registrací termínu zeť paní Jany Václav.  

Na 87letého manžela očkované seniorky ale termín v Jablonci nezbyl, na očkování je objednaný do Jičína. „Za šest dní pojedeme s tátou do Jičína, potom pojedeme sem do Jablonce, a potom zase do Jičína. Důležité je zdraví,“ dokončil zeť Václav.

Že za vakcínou proti novému koronaviru někteří senioři cestují po celé republice, potvrdila mluvčí jablonecké nemocnice Jana Válková. „Například jsme měli paní, která přijela z Poděbrad. Vyskočí jim volný termín v Jablonci, oni na to kliknou, můžou být třeba z Brna a můžou přijít k nám.“

Instrukce pro zájemce o očkování na vstupu do jablonecké nemocnice

Pro seniory nad osmdesát let mají v jablonecké nemocnici vyhrazenu ve všední dny jednu hodinu. Naočkují jich tam jen dvanáct denně. Zbylý čas věnují očkování praktických lékařů. Termíny mají v Jablonci obsazené až do příštího pátku, zdravotníci plánují naočkovat asi 120 seniorů. Podobná situace je i v ostatních nemocnicích v kraji, kde jsou také obsazené termníny a očkují se řádově jen desítky zájemců denně. Lékaři jsou limitováni hlavně nedostatkem vakcín.

Čtěte také

Ministerstvo zdravotnictví upravilo systém registrace k očkování proti nemoci covid-19. Ve čtvrtek o tom informoval o tom šéf resortu Jan Blatný za hnutí ANO. Od pátku 22. ledna lidé nedostanou potvrzovací SMS hned po registraci, ale až v případě, že bude volný termín na vakcinaci. Nebude už záležet na rychlosti registrace, ale na věku žadatele o očkování. Česko se také potýká s krácením dodávek očkovacího séra firem Pfizer a BioNTech. V příštích třech týdnech se tak podle Blatného počet nových termínů pro očkování omezí.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio