Krajina vás navádí. Člověk jen pozoruje a komentuje, prozrazuje vlastivědný badatel Marek Řeháček

Marek Řeháček, vystudovaný právník, pracuje jako tajemník na radnici města Jablonce nad Nisou a z našeho vysílání ho znáte jako průvodce pořadem Křížem krajem.

Hostem Pavla Kudrny v Setkání u mikrofonu byl vlastivědný badatel, spisovatel a publicista a náš rozhlasový kolega Marek Řeháček.

Čtěte také

Nezabývá se ale jen Libereckým krajem, společně s kolegy fotografem Janem Pikousem a ilustrátorem a vydavatelem Petrem Ferdyšem Poldou už projeli i území od Děčína po Harrachov. A mají spolu i jeden dlouholetý projekt, v plánu mají zmapovat krajinu kolem Rujány a napsat a sestavit o tom knihu. Rujána jim totiž trochu připomíná Frýdlantsko, jen není ohraničené polskou hranicí, ale mořem.

Natáčení pořadu Křížem krajem je unikátní tím, že ho pánové Marek Řeháček a David Hamr natáčejí přímo na místě, o kterém vypráví. „Ona ta krajina vás na tom místě navádí. Člověk pozoruje svoje okolí a hned komentuje ta místa,“ popisuje Marek Řeháček.

Jaký je Marek Řeháček kutil? Co pro něj znamenají procházky do přírody? Kdo vlastně doopravdy šéfuje magistrátu? Kdy a jak se z Marka Řeháčka stal vlastivědný badatel a jakou roli v tom sehrál pan Miloslav Nevrlý? Je nějaké místo, které ještě nemá probádané? Čím je pro Marka Řeháčka rozhlas a chystá se snad něco nového? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související