Kobercářská historie a Vratislavice jsou úzce spjaty, říká kurátorka výstavy kobercových vzorů v Desítkách

27. leden 2024 09:56

Reklamní slogan Koberce z Liberce pamatují mnozí. Slavné období výroby koberců, kterou ve Vratislavicích nad Nisou zahájila firma Ginzkey, připomíná nová výstava v galerii vratislavických Desítek.

Výstava představuje soubor obrazových reprodukcí koberců, které se ve Vratislavicích ve velkém vyráběly od konce 19. století až do roku 1990.

„Tato výstava vznikala přípravou už v průběhu konce loňského roku, kdy jsme věděli, že budeme pracovat s reprodukcemi návrhů koberců. Já jsem se na to téma nesmírně těšila, protože je velmi důležité připomínat si určité historické mezníky. Stejně tak chápu, že kobercářská historie a Vratislavice jsou velice úzce spjaty,“ prozradila na vernisáži kurátorka výstavy Paulina Skavová.

Barevné reprodukce o velikosti 60x90 centimetrů nabízejí motivy od antiky přes empír až po oblíbené perské koberce. Pestrou paletu jedinečných barev a vzorů uzavírá plátno s maketou návrhu.

„Musíme si uvědomit, že v té době neexistovaly žádné Photoshopy, žádné In Designy. Všechno vznikalo ručně na milimetrových papírech. Jsou to výtvarné návrhy, které byly jakýmsi počátečním designem, ale pak následovalo přepracování do technických výkresů, které byly návrhy pro samotnou výrobu,“ přiblížila Paulina Skavová.

Nejde ovšem o žádné přetištěné reklamní plakáty, ale o původní části vzorníků, které z archivu rozpadající se továrny zachránil dlouholetý zaměstnanec Bytexu, dnes 96letý Otakar Oraný. Na jejich zrestaurování, převedení do počítače a následném vytištění pracoval se svou dcerou sedm let. Motivy vytiskl na hrubé plátno, takže jen z absolutní blízkosti je vidět, že jde o papír, a ne o skutečné koberce.

Výstava potrvá v Desítkách až do konce března. Vedení městské části také uvažuje o muzeu věnované výrobě koberců.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související