Když vám na olympiádě hraje dcera. Sledovali jsme zápas s Dánskem s otcem hokejistky Viktorie Švejdové z Chrastavy

Celkem 23 sportovců, rodáků z Libereckého kraje, reprezentuje Českou republiku na zimních olympijských hrách z Pekingu. Patří mezi ně i 19letá hokejová brankářka Viktorie Švejdová z Chrastavy, která chytá za český hokejový tým. Ten se v pondělí 7. února střetl s Dánskem. Redaktorka Ivana Bernáthová fandila u televize spolu s Viktorčiným otcem Reném Švejdou.

„Klidný určitě nejsem, mám tepovku, jak kdybych tam bruslil. Kdybych tam mohl být, tak bych tam určitě byl,“ komentoval tatínek brankářky René Švejda, kterému v průběhu zápasu neustále chodily smsky od jeho přátel a známých.

A jaké byly hokejové začátky Viktorie Švejdové? Podle jejího tatínka prý jednou přišla ze školky, že by chtěla hrát hokej. V jejích 4 letech jí proto rodiče dali do přípravky Bílých Tygrů, ve kterých se děti učí základům hokejového sportu. Brankářkou se stala až později.

„Viki v době toho minihokeje, kdy se hraje na jednom pásmu, tak přišla s nápadem, že by chtěla zkusit chytat. My jsme z toho byli rozpačití, protože každý chce vidět, jak jeho dítě dává góly, a ne je dostává. Ale myslím, že se v tom našla,“ zavzpomínal René Švejda.

V 15 letech pak odešla studovat do Švédska, kde je jedna z nejkvalitnějších ženských hokejových lig na světě. „Tím, že nastoupila na sportovní gymnázium, které je úzce spojené s hokejovým klubem MODO v Örnsköldsviku, tak odehrála od prváku až do maturity za juniorku MODO, a v loňském roce se přesunula do MODO A týmu ženského,“ shrnul otec české brankářky.

Přestože v zápasu nad Dánskem dvakrát vedly, tak nakonec Češky prohrály 2:3. Postup do čtvrtfinále jim ale zajistila výhra Švédek nad Číňankami. V úterý dopoledne středoevropského času protočeský tým zápasí s Japonskem o vítězství ve skupině B.

Spustit audio

Související