Když je hlediště prázdné, divadelníci hrají online. Šaldovo divadlo vysílá seriál Operace Archa

Liberecké Šaldovo divadlo je sice stále zavřené kvůli koronaviru, na jeho malé scéně ale dnes herci představí další díl autorského online seriálu Operace Archa. Tentokrát s podtitulem Hra s ohněm. Komediální fikce o záchraně světa vznikla na základě současné situace. Divadlo ji jednou týdně vysílá živě na internetu.

„Ten příběh vzniká z týdne na týden, vždycky v pátek se odvysílá díl,“ řekl režisér Šimon Dominik, který s herci libereckého divadla bláznivou komedii na jevišti Malého divadla zkouší. Odtamtud se také vysílá premiéra každého nového dílu. Společnou zkoušku mají herci v pátek dopoledne, odpoledne ji zopakují s kamerami a v devatenáct hodin začíná na youtube kanálu Šaldova divadla premiéra dalšího dílu.

Herci Šaldova divadla zkouší vždy v pátek dopoledne, před kamerami pak odpoledne a večer je premiéra

„Je to docela adrenalin, sedět pak v té režii a stříhat z těch pěti kamer. Jako něco natočit a pak to sestříhat v klidu, to je docela v pohodě, ale takhle naživo, to je docela zážitek. Nás to ale baví, právě ten adrenalin z toho nás pohání,“ doplnil režisér divadelního online seriálu.

A o čem komediální seriál vlastně je? Sedm hrdinů zachraňuje v nejhlubším podzemí liberecké radnice svět před katastrofou. Vede je univerzitní profesor v podání herce Martina Polácha.

„Vymysleli jsme si příběh, který se odehrává v těchto dnech v Liberci. Profesor na Technické univerzitě vymyslí supertajný projekt na to, jak zachránit lidstvo, kdyby měl přijít konec světa,“ uvedla dramaturgyně a scénáristka Lenka Chválová, která seriál tvoří společně s Jiřím Janků. V online seriálu dále hrají například Martin Stránský, Ondřej Kolín, Jakub Kabeš nebo Eliška Jansová.

„Je to dost adrenalinové, protože my vlastně text dostaneme den předem, ale zároveň je to super, že můžeme něco dělat, že nemusíme být jenom doma v karanténě,“ uvedla Eliška Jansová, která v seriálu hraje přítelkyni jednoho z hrdinů, ale ztvárnila v něm už i mimozemšťanku.

Seriál Operace Archa se vysílá živě, každý pátek má premiéru další díl

„Děláme to hlavně proto, abychom byli ve styku se svými diváky, než se nám vrátí do hlediště. Tak nám držte palce a jestli se vám to aspoň trošku líbí, tak to je to, proč to děláme, proč to má smysl,“ přiblížil další rozměr online seriálu Operace Archa herec Martin Polách. Představení je k vidění na youtube kanálu Divadla F. X. Šaldy zdarma, diváci ale můžou liberecké divadlo podpořit koupí dobrovolné vstupenky. Seriál bude mít podle autorů celkem osm dílů, na poslední z nich bude nejspíš moct přijít i omezené množství diváků přímo do divadla.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související