Don Giovanni svádí uhrančivým pohledem na jevišti i v hledišti libereckého divadla

8. březen 2020

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy dnes, v neděli 8. března, od 19 hodin uvádí druhou premiéru Mozartovy opery Don Giovanni.

Roli Dona Giovanniho má Csaba Kotlár. Rodák z Bratislavy, který kromě libereckého souboru hostuje také ve státní opeře v Banské Bystrici, svádí uhrančivým pohledem nejen na jevišti, ale i v hledišti, kam při představení také zavítá.

Dona Giovanniho alternuje Radim Schwab, pro kterého jde o první operní roli, věnoval se spíš muzikálu a činohře.

Z opery Don Giovanni

Podle informací libereckého divadla Don Giovanni není jen hudebním dílem, kterému je vtisknuta pečeť Mozartovy geniality. Skrývá v sobě i mnohá tajemství, která jsou tak bravurně vystavěna v libretu Lorenza da Ponteho.

„Tajemství, která se snaží odkrýt každý, kdo má možnost se s dílem Mozarta a Ponteho potkat, tajemství, se kterým putuje Giovanniho postava ve svém příběhu, tajemství, kterých se lze dotknout až v momentě, kdy stojíte na kraji propasti,“ uvádí se na divadelních webových stránkách.

Režisérka Dorotty Szalma považuje libreto za geniální, především kvůli jeho nadčasovosti. Německá režisérka maďarského původu působí v Divadle Gerharta Hauptmanna v Žitavě. V Liberci hostuje poprvé. Po souboru chtěla především přirozená gesta bez póz, což ocenila představitelka Donny Anny Petra Šimková Alvarez.

Úplně první premiéru měl Don Giovanni v roce 1787, liberecká se konala v pátek 6. března.

Dona Giovanniho alternuje Radim Schwab
zdroj: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související