Na Vladštejně slavili myslivci. Do svých řad slavnostně přijali novou členku

29. září 2019

Už po osmé se na nádvoří hradu Valdštejn konala Svatohubertská slavnost. Příznivci myslivosti na ní v sobotu mohli vidět lovecká plemena psů i dravců, seznámili se také s různými druhy vábniček, loveckých signálů i hlaholů. Součástí slavnosti bylo i pasování novicky v řadách myslivců.

Letos se mezi ně zařadila Stanislava Lampová z Bozkova na Semilsku. „Dědeček byl myslivec, takže jsem chtěla pokračovat v rodu. Vlastně i můj manžel je myslivec, můj tchán je myslivec. Tyhle důvody byly hlavní, ale i to, že když jdu do lesa, tak se tam uklidním, odpočinu. Je to pro mě takový relax,“ vysvětlila svou motivaci pro vstup mezi myslivce Lampová.

Pasování nové myslivkyně na hradě Vladštejn

A jak to má se střelbou na živé terče? „Budu přemýšlet nad tím, že ta zvěř se musí redukovat. Když bude nějaká zvěř nemocná, nebo by narušovala chov v našem regionu, tak vím, že je dobře, aby ten výstřel padnul. Každý z nás, kdo začíná, má asi stejné pocity,“ odpověděla nově pasovaná myslivkyně.

Na Svatohubertské slavnosti mohli návštěvníci vidět i lovecké psy a dravce

A proč nebylo pasováno víc adeptů? „Tady byla jedna z toho důvodu, že je to slavnost, a není prostor na to, tady těch lidí pasovat víc. Myslivecké zkoušky ročně na okrese dělá tak od deseti do dvaceti nových adeptů. Praxe je taková, že ten nejúspěšnější je pasován přímo po těch zkouškách, a ti další jsou pasováni v rámci svých mysliveckých sdružení,“ vysvětlil předseda Okresního mysliveckého spolku Bohdan Brožek, který Stanislavu Lampovou pasoval.

Už osmá Svatohubertská slavnost na hradě Vlaldštejn

Svatohubertská slavnost na Valdštejně už tradičně skončila mší v hradní kapli.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio

Související