Kde a co studovat v Libereckém kraji a které obory jsou podporovány stipendii

Žáci základních škol mají do 1. března podat přihlášku na některou střední školu. Tradičně velký zájem je o gymnázia, zajímavé nabídky mají i odborné školy. O řemesla už takový zájem není, ty ale kraj podporuje stipendii.

Čtěte také

Liberecký kraj víc než dvanáct let podporuje vybrané učební obory, o které je na trhu práce velký zájem. Studenti mohou za tři roky získat až 21 tisíc korun. Jak se stipendia osvědčila v České Lípě, zjišťoval redaktor Jiří Jelínek.

Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou a Vyšší odbornou školu navštívila redaktorka Jana Švecová a s jejím ředitelem Jaroslavem Semerádem a současnými i budoucími studenty školy mluvila o tom, co od této školy čekat a o jaké obory je největší zájem.

Krajská stipendia pomáhají v Libereckém kraji zachránit některé učňovské obory, a to i v oblasti zemědělství a lesnictví. Zavolali jsme řediteli Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu Miroslavu Kudrnovi a zeptali se na podrobnosti.

Střední umělecko-průmyslová škola v Železném Brodě otevírá novou specializaci v oboru aplikovaná chemie se zaměřením na nanotechnologie. Co přesně tam žáci mohou studovat, jsme se zeptali ředitele školy Jan Háska.

Poslechněte si reportáže a rozhovory.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka