Každý tady míval své formy a svou dílnu, říká jeden z mála brusičů, kteří zbyli v Jizerských horách

15. říjen 2024

V Jizerkách bývala nejen řada velkých skláren, ale také malé, hlavně brusičské, dílničky. V jedné v Josefově Dole se dodnes brousí třeba flakony na parfémy. Byli jsme se podívat nejen na precizní práci, ale i původní transmisi ve sklepě, která brusy původně poháněla.

V 19. století bývaly v Jizerských horách stovky malých brusíren, kde se rodily flakony, karafy a další broušená skleněná krása. Dnes jich je už jen pár. Jednu z nich, postavenou koncem 19. století, v Josefově Dole stále provozuje Jan Pesničák.

„Tady v Josefově Dole byly stovky malinkých brusírniček a každý měl svoje formičky, každý měl svoji dílničku. Pár kousků formiček se mi časem podařilo zachránit. Postupně ty kousky dávám dohromady a pouštím je do dalšího života,“ říká Jan Pesničák.

Tak, jako zanikla většina malých brusíren, zanikly i hutě. Je vůbec kde brát materiál? A lidi na práci? „Brusiči nejsou a, jak to tak vypadá, ani moc nebudou. Co jsem měl staré brusiče, ti mi bohužel umřeli, a mladého brusiče sem nemůžu dostat,“ stýská si pan Pesničák s tím, že sklářské školy řemeslo v omezené míře sice vyučují, ale skoro nikdo neplánuje v oboru zůstat.

A jak funguje jeho malá dílna? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související