Kam s nimi: Ve městech a obcích Libereckého kraje začal svoz vánočních stromků

8. leden 2024 15:25

Města mají různá pravidla, kdy a kam odstrojenou borovičku, nebo smrček odložit. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Pavlíčková.

V Jablonci nad Nisou jsou svozy plánované na lednové pondělky, tedy kromě 8. ledna, ještě na pondělí 15. a 22. ledna.

V České Lípě běží svoz 8. ledna a pak až v pondělí 22. ledna. Až do 31. ledna mohou lidé stromek odložit v Turnově. O něco déle si mohou nechat doma ozdobený stromek obyvatelé Semil. Tam svoz začíná 9. ledna a bude probíhat každé úterý do konce února.

Nejdelší prodloužení Vánoc si mohou dopřát lidé v Liberci, protože tam svoz vánočních stromků bude probíhat až do března.

Kam stromky odkládat

V Turnově jsou na použité vánoční stromky připravené kontejnery na osmi vybraných místech; jde hlavně o všechna sídliště a lokality v centru města. Kromě toho mohou lidé odevzdat stromek i do sběrného dvora Na Vesecku.

V Jablonci nad Nisou platí, že stromky se odkládají pouze ke stanovištím na tříděný odpad, tedy k barevným popelnicím. Ty, které budou odložené u černých popelnic na směsný komunální odpad, jablonecké technické služby neodvezou.

V České Lípě mají lidé odkládat stromečky právě k černým popelnicím, stejně jako v Semilech.

V Liberci platí, že na sídlištích se stromky dávají ke kontejnerovým stáním a v ostatních lokalitách ke kontejnerům na tříděný odpad.

Stromky musí být řádně odstrojené, bez všech ozdob, háčků a určitě se nemají nijak svazovat, balit do pytlů nebo do fólie, což občas někteří dělají.

Stromky ve většině případů končí v kompostárnách, kde se rozdrtí a udělá se z nich štěpka, která se pak dá využít jako základ pro výrobu kompostu, nebo na otop.

Některé zoologické zahrady berou stromky jako krmivo; ale rozhodně ne ty, které lidé měli doma ozdobené. Do zoo míří jen ty stromky, které se neprodaly před Vánocemi a nebyly tedy nijak ozdobené, a není u nich riziko, že by tam zůstal schovaný nějaký háček, rozbitá ozdoba, nebo kus vánočního řetězu, který by pak mohl způsobit zvířatům vážné zdravotní potíže, nebo dokonce přivodit smrt.

Spustit audio

Související