Liberec: Meteorit před radnicí? Minulost. Dnes přivezou novou sochu

12. červen 2018 06:50

Dělníci dnes 12. června ráno přivezou před libereckou radnici nové umělecké dílo. Mělo by jít o bronzovou sochu, která bude vážit stovky kilogramů. Dnes dopoledne ji k radnici umístí jeřáb.

Novinka bude bronzová

Instalaci sochy potvrdila kurátorka Jitka Mrázková, která pro město objekty vybírá. Právě toto vystavování pod širým nebem má totiž ve městě třináctiletou tradici. O jaké dílo půjde nyní, prozradila kurátorka už v předstihu: „Bude to jezdecká socha, která je nějak dotvořena podle autorovy fantazie, je bronzová, váží kolem 250 až 300 kilogramů a bude nutné ji ukotvit, aby nebyla poničená nebo převrácená.“

Jezdecká socha nahradí původní dílo – Meteorit. Vytvořil ho Petr Zubek vrstvením a skládáním různých materiálů. Dílu se naštěstí vyhnulo výraznější poškození vandaly. To se ale nedá říci o předchozích dílech, z nich některá zůstala poničená nebo prošlápnutá.

Meteorit u liberecké radnice za pár dní nahradí jiný umělecký výtvor

Meteorit od liberecké radnice dnes odvezli pracovníci speciální firmy

Na nároží u liberecké radnice bude po roce jiná socha. Pracovníci speciální firmy odvezli několik set kilogramů vážící dílo zvané Meteorit.

Marťan skončil na Ještědu

Socha by před radnicí měla stát od odpoledne, instalace začne ale už ráno. Bude u ní i sochař Michal Gabriel, který na dosazení dohlédne. Někdy totiž záleží na každém centimetru, aby socha stála pevně.

Předešlá socha – Meteorit – stála u radnice zhruba rok. Některé sochy, které si lidé mohli prohlédnout v centru Liberce, už ve městě zůstaly natrvalo. Sem patří třeba dřevění ptáci, kteří jsou u vchodu do liberecké zoo, nebo zbloudilý Marťan Jaroslava Róny, který je na vrcholu Ještědu. Vůbec prvním dílem v Liberci byla plastika s názvem Židle od sochařky Magdaleny Jetelové, to bylo v roce 2005.

Zbloudilý Marťan na Ještědu, dílo umělce Jaroslava Róny, zdobil hlavní liberecké náměstí před lety
autor: jch