Jů a Hele slaví 36. narozeniny. Jak vypadá natáčení Studia Kamarád?

4. leden 2017
Koktejl

Možná jste se na něj v 80. letech dívali sami, nebo se svými dětmi. Pestrobarevné kulisy paloučku, loutky Jů a Hele, zlobivý Muf, Hary Šoumen a Tryskomyši. To je legendární pohádkové pásmo pro děti, které se v roce 2011, ke 30. výročí od svého vzniku vrátilo na televizní obrazovky. 4. ledna 2017 slaví už 36 let. Jak probíhá natáčení?

Ohlédněme se zpátky do historie. První díl pohádkového pásma odvysílala tehdy ještě Československá televize v neděli 4. ledna 1981, a odstartovala tak éru nedělních ranních pořadů pro děti trvající dodnes.

Po letech návrat ke Studiu Kamarád

Pásma pro děti, ke kterým děti o nedělních ránech usedaly a stále usedají, vystřídala řadu názvů – Ahoj, děti, Studio Rosa, Jůhele neděle, Žirafa, Pohádková půda, Pohádková neděle, Edův pohádkový balík, Hřiště 7.

V roce 2011 – tedy přesně ke 30. výročí odvysílání prvního dílu Studia Kamarád – se tvůrci tohoto pořadu opět vrátili k původnímu názvu.

Postava Hele ze Studia Kamarád

Pořadem provázela i Štěpánka Haničincová

Podle "duchovního otce" pořadu, dramaturga Jiřího Chalupy je scénář základem k natáčení jakéhokoliv televizního pořadu.

„V něm je to jadérko, jaký ten pořad bude. Když máme scénář, víme, co budeme potřebovat – jestli to bude Jů a Hele, nebo sám Muf a Hary Šoumen“ říká Chalupa, který Studio Kamarád v 80. letech moderoval a jeho kolegyní byla i Štěpánka Haničincová.

Natáčení by se neobešlo bez štábu – dramaturga, produkční, interpretů, loutek, mluvičů, loutkoherců a samozřejmě režiséra. „Ten tomu dává definitivní tvar, ať už obrazový nebo výrazový,“ komentuje Jiří Chalupa důležitost osoby režiséra.

Černé řemeslo loutkoherců aneb Abyste rozhejbali Jůheláka, musí někdy přijít třetí

K nejdůležitějším osobám ve studiu patří paradoxně ti, kteří nejsou vůbec vidět – loutkoherci, zahalení do černých hábitů, vodící loutky na principu černého divadla. Černé pozadí zaručuje, že kamera nezachytí jejich přítomnost. Naopak – na kontrolních obrazovkách jsou vidět pouze výrazně barevné loutky a nápadité kulisy z dílny výtvarníka Stanislava Holého.

Od 80. let minulého století vede loutkohereckou skupinu České televize Jaroslav Vidlař. „S tou loutkou hrajeme dva, ale někdy se stane, že je zapotřebí – třeba u zvláštního úkonu s nohama – aby přišel ještě třetí,“ říká loutkoherec, který vodil i Čertíka Bertíka a sojku z Krkonošských pohádek.

Ota Jirák

Takové vodění loutek je nejenom pořádná posilovna, ale také umění sladit se s těmi, co loutky mluví. „Je pravda, že my jsme třeba s Jirkou Lábusem tak nazkoušení, vycvičení, že v některých sekvencích už asi víme, co řekne, protože on si taky někdy něco vymyslí a my musíme být připravení na to, co asi udělá,“ pochvaluje si souhru Vidlař, který vodí loutku Jů společně s Janou Prachařovou.

Dnes se můžete na Studio Kamarád podívat v neděli ráno na dětském kanálu ČT: D, nebo si kliknout na archiv vysílání webových stránek České televize.

Hele a Jaroslava Mannová
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio