Jste v karanténě? Poradíme jak, kdy a kde volit v Libereckém kraji

25. září 2020

Voliči, kteří jsou kvůli nemoci covid-19 v karanténě nebo izolaci, budou mít v Libereckém kraji možnost volit z auta na čtyřech místech. V každém okresním městě vybral kraj pro tento účel jedno velké a dobře dostupné parkoviště.

Čtěte také

Volební stanoviště - průjezdná místa

  • Liberci - parkoviště za budovou Policie ČR v Pastýřské ulici
  • Jablonec nad Nisou - parkoviště u Městské haly v ulici U Přehrady
  • Česká Lípa - depo dopravní společnosti Witbystar (dříve BusLine), Poříční ulice 
  • Semily - parkoviště u Sportovního centra v ulici 3. května

Nové krajské zastupitele můžou na těchto vybraných stanovištích volit lidé v karanténě už ve středu 30. září od 07:00 do 15:00. V České Lípě a Liberci se volební stanoviště otevřou ve stejnou denní dobu ještě ve středu 7. října, a to pro druhé kolo hlasování do Senátu v obvodu Česká Lípa.

Čtěte také

Podle mluvčí krajského úřadu Andrey Fulkové jsou jednotlivá stanoviště určena jen pro voliče v karanténě nebo izolaci. Ti to musí doložit potvrzením svého lékaře nebo hygienické stanice. Voliči také musí volit vždy ve svém okresním městě, není tak například možné, aby třeba lidé z Turnova volili v Liberci. Výjimkou jsou ti, kdo si předem nechali vystavit voličský průkaz.

Volit se bude přímo z vozu. Stejně jako ve volební místnosti se musí voliči prokázat občanským průkazem. „Krajský úřad informaci o oprávněných voličích, kteří u volebního stanoviště hlasovali, předá obecním úřadům příslušným podle místa pobytu oprávněného voliče," uvedl vedoucí správního odboru Libereckého kraje Jiří Němec. Obecní úřad neprodleně informaci přenese do výpisu ze stálého seznamu voličů určeného pro okrskovou volební komisi.

autor: mib | zdroje: ČTK , Liberecký kraj
Spustit audio