Potřebujete na covid testy? Poradíme kam, kdy a jak v Libereckém kraji

21. leden 2021 12:30, aktualizováno

V kraji funguje několik odběrových míst na testy na nový koronavirus, a to ve všech čtyřech páteřních nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a v Jilemnici, a na dalších místech. Otestovat se lidé můžou i přímo z auta na tzv. drive-in stanovišti u liberecké Home Credit Areny.

Antigenní nebo PCR?

Čtěte také

Antigenní test pátrá po bílkovině z povrchu koronaviru, zatímco PCR test hledá genetickou informaci. Odběr vzorků je stejný, výtěrem z nosohltanu. Na PCR test objednává obvodní lékař nebo hygienici. Antigenní test je zdarma a lidé by na něj měli jít pouze v případě, že jsou bez příznaků nemoci. Mezi ně patří například horečka, ztráta čichu nebo chuti, kašel nebo rýma. Spolehlivost antigenního testu ovlivňuje koncentrace viru nebo doba od začátku nemoci.

Cvikov

odběrové místo u Dětské léčebny respiračních nemocí

Termín si zarezervuje ve formuláři

Hrádek nad Nisou

odběrové místo v sokolovně

Termíny jsou upřesněny ve formuláři

Krajská nemocnice Liberec

odběrové místo v Husově ulici:

Objednejte se přes rezervační systém

Liberec

odběrová místa Českého červeného kříže:

  • Objekt bývalé umělecké školy naproti zastávce MHD v Palachově ulici - objednejte se přes rezervační systém

MMN Jilemnice

odběrové místo před novou poliklinikou v Jilemnici (bývalá oční optika):

Termín lze objednat přes formulář.

MMN Semily

odběrové místo v Bílém pavilonu MMN Semily

Předchozí rezervace je nutná.

Nemocnice Jablonec nad Nisou

odběrové místo v budově H02 (barevná budova na kraji areálu naproti školce):

Objednávkový formulář je na webu Libereckého kraje.

Nemocnice Frýdlant

odběrové místo ve venkovní okénko (spojovací krček mezi budovami FC a FD)

Termín si objednejte přes formulář

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa

odběrové místo v zadní části budovy polikliniky, přístupné je jen z venkovní lávky (přístup po lávce podél budovy polikliniky z ulice Purkyňova), sledujte umístěné značení. Pro vozíčkáře je připraven zvonek, po zazvonění přijde k odběru personál k pacientovi:

Zájemci se objednávají přes formulář.

Průjezdné stanoviště SYNlab

odběrové místo v Liberci, na parkovišti u HomeCredit arény

Odběrové místo je určené jen pro automobily, nikoliv pro pěší. Přijet mohou jak samoplátci, tak pacienti indikovaní lékařem nebo hygieniky. Antigenními testy tam také tesují pedagogické pracovníky. Objednávkový formulář je na internetu.

Tanvald

odběrové místo ve Sportovní hale ZŠ Tanvald

Termín si můžete rezervovat na webu města Tanvald. 

Turnov

odběrové místo u zadního vchodu do nemocnice u heliportu

Termín si objednejte přes formulář

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem - odběrové místo Vratislavice

Objednávkový formulář je na webu Libereckého kraje.

Železný Brod

Odběrové místo Českého červeného kříže je v knihovně, pro objednání volejte na číslo 739 051 011

***

Od neděle 20. září je v Libereckém kraji možné se na odběry pro testy na nový koronavirus objednat. On-line rezervační systém je v záhlaví webových stránek kraje. Zatím se na odběry mohli předem objednávat jen samoplátci, teď tuto možnost dostanou i klienti, kterým testování nařídí praktičtí lékaři nebo hygienici. České tiskové kanceláře to řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Na spuštění společného rezervačního systému se kraj dohodl s řediteli páteřních nemocnic, záchranné služby i Zdravotního ústavu v Liberci. Systém prošel testem, který prověřil a potvrdil jeho funkčnost. „Výrazně se zjednoduší objednávání všech pacientů na území celého Libereckého kraje," řekl Sobotka, který věří, že by to mohlo zkrátit fronty u jednotlivých odběrných míst. Například v pondělí 14. září čekali lidé na odběry u liberecké nemocnice až pět hodin.

Čtěte také

Odběrová místa fungují ve všech čtyřech páteřních nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. S ohledem na rostoucí potřebu testování v posledním týdnu se počty odběrů na jednotlivých místech zvýšily. V Liberci jsou tak schopni odebrat přes 400 vzorků denně, v Jablonci je to 120, v České Lípě 75 a v Jilemnici 40. Všechna místa pracují od pondělí do pátku dopoledne, v liberecké Krajské nemocnici bude odběrové místo otevřené i v sobotu a neděli a to to od 9:00 do 11:00 hodin.

V kraji zajišťují až 220 odběrů denně také dvě sanity záchranné služby, od pondělí 21. září je otevřené nové odběrové místo u Zdravotního ústavu v Liberci - Vratislavicích. V případě, že by byl zájem o odběry větší, než jsou současné kapacity, je podle potřeby připravena pomoci armáda. „Lidé se teď budou moci objednat na konkrétní čas a místo. Podle vytíženosti odběrových stanic si mohou zvolit, kam se vypraví, což by mělo zabránit přetížení jednotlivých míst. Žádám proto občany, aby rezervační systém využívali," dodal hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související