Krajský soud jedinou stížnost na neplatnost voleb v Libereckém kraji zamítl

19. říjen 2020 14:54

Stížnost byla namířena proti vítěznému hnutí Starostové pro Liberecký kraj, které podle stěžovatelky využívalo pro svoji propagaci i krajské prostředky. Starostové to odmítali. Novou krajskou vládu budou zastupitelé schvalovat v úterý 3. listopadu.

Čtěte také

Krajský soud v Liberci v pondělí 19. října zamítl stížnost na neplatnost voleb v Libereckém kraji. Její podstatou se nezabýval, protože návrh podal člověk s bydlištěm mimo kraj, vyplývá z usnesení zveřejněného na úřední desce soudu. Pravomocným se stal verdikt vyvěšením na úřední desce, proti usnesení se nelze odvolat. Šlo o jedinou stížnost na krajské volby v Libereckém kraji. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) uvedl, že ustavující zastupitelstvo se bude konat 3. listopadu od 14 hodin.

Stížnost byla namířena proti vítěznému hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Stěžovatelka se domnívala, že hnutí využívalo pro svoji propagaci i prostředky Libereckého kraje, a obešlo tím stanovený limit sedmi milionů korun, které lze vynaložit na předvolební kampaň. Soud se ale jejím nařčením nezabýval. Stěžovatelka sice jako místo pro doručování uvedla Semily, bydliště má ale mimo o kraj. „Důvodem odmítnutí návrhu je skutečnost, že byl podán neoprávněnou osobou, neboť navrhovatelka nebyla zapsána ve stálém seznamu voličů vedeném Městským úřadem Semily pro volby do Zastupitelstva Libereckého kraje konané ve dnech 2. a 3. října 2020 a místo jejího trvalého pobytu se nachází v územním obvodu Středočeského kraje," uvedla mluvčí libereckého soudu Karolína Francová.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim na začátku října dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS mají po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty.

Před čtyřmi lety soud v Liberci dostal dvě stížnosti na volby, i tehdy obě zamítl. V obou případech stěžovatelky požadovaly přepočítání výsledků ve svých okrscích, podle soudu by to ale na výsledek voleb nemělo žádný vliv.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio