Soud v Liberci eviduje první stížnost na krajské volby. Míří na vítězné Starosty

14. říjen 2020 16:36

Soud v Liberci dostal stížnost na neplatnost krajských voleb v Libereckém kraji. Podle stěžovatelky nebyly dodržené podmínky pro čestnou a poctivou předvolební kampaň.

Stížnost je namířena proti vítěznému hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Stěžovatelka se podle mluvčí soudu Karolíny Francové domnívá, že hnutí využívalo pro svoji propagaci i prostředky Libereckého kraje.

„A případně i nějaká komunikační média na území obcí, kde jednotliví kandidáti hnutí jsou nějakým způsobem aktivní. A tím mělo hnutí obejít stanovený limit sedmi milionů korun, které lze na kampaň vynakládat," dodala Francová. Na rozhodnutí má soud dvacet dnů. Konec lhůty pro podávání stížností je v pátek v 16:00. 

Starostové odmítají, že by se dopustili něčeho nezákonného. „K celé věci se podrobně vyjádříme, až nám soud dodá přesné znění podané stížnosti. Veškeré povinnosti, které nám ukládá zákon, jako vždy plníme. Na průběh volební kampaně dohlíží Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. S jeho zaměstnanci jsme byli navíc průběžně v kontaktu, a to vždy, když jsme s nimi potřebovali konzultovat dotazy ohledně řádného průběhu naší volební kampaně," uvedl lídr kandidátky a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo přes třicet osm procent všech voličů, získali tak dvacet dva mandátů ze čtyřiceti pěti v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO, které má deset křesel. Po pěti zastupitelích mají Piráti a ODS. Tři mandáty získala také SPD. Koalici uzavřeli SLK s Piráty a ODS.

Před čtyřmi lety soud v Liberci dostal dvě stížnosti na volby a obě zamítl. V obou případech stěžovatelky požadovaly přepočítání výsledků ve svých okrscích.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio