V Liberci o volby na průjezdném stanovišti velký zájem nebyl

30. září 2020 15:47

Voliči v Liberci, kteří kvůli onemocnění covidem-19 nebo karanténě nemůžou v pátek a sobotu přijít do volebních místností, měli k dispozici průjezdné stanoviště. Volit své zástupce do krajského zastupitelstva tak mohli z pohodlí svého automobilu.

Jak to na průjezdném stanovišti vypadalo a jaký byl o netradiční formu voleb zájem, zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Zhruba od půl jedné, kdy na stanovišti v Pastýřské ulici byla, tam přijelo asi 15 aut. Podle krajského mluvčího na místě od 7 hodin ráno odvolilo zhruba 100 lidí. Voliči přijeli k červenobílé pásce, kde si je převzal jeden pracovník vybavený všemi ochrannými prostředky včetně obleku. Volič ukázal občanský průkaz a potvrzení od lékaře a mohl pokračovat k jednomu ze dvou stanů, kde mohl vhodit lístek do hlasovacího boxu a mohl odjet. Celé to trvalo jen několik minut. Původně chtěli zapisovatelé v případě velkého zájmu prodloužit dobu hlasování do 18 hodiny, to ale nebylo potřeba.

Mají lidé v karanténě ještě jinou možnost?

Čtěte také

Podle informací z Krajské hygienické stanice bylo k dnešnímu ránu (30. 9. 2020) v kraji 1235 lidí, u nichž aktuálně testy nový koronavirus potvrdily, z toho nejvíc, 784, na Liberecku. V karanténě bylo podle statistik dalších více než 500 lidí. Podle vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlíny Kroupové to jsou ale jen ti, kterým vydali lékaři e-neschopenku. Skutečný počet lidí v karanténě je podle odhadů daleko vyšší. Voliči v izolaci nebo karanténě, kteří nemají auto nebo neměli možnost přijet na speciální volební místo, můžou požádat na telefonním čísle 485 226 351 o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. Nejpozději ale do čtvrtečních 20:00 hodin. Zvláštní volební komise s přenosnou schránkou může zajistit volby i v sociálním ústavu, který by hygienici kvůli nákaze museli uzavřít. Žádný takový ale v kraji není.

Krajské a senátní volby

Čtěte také

Termín krajských voleb a voleb do třetiny Senátu je v pátek 2. října. Volební místnosti se otevřou ve 14 hodin a volit bude možné do 22 hodin. Lidé můžou přijít ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. V Libereckém kraji do krajského zastupitelstva kandiduje 16 politických stran a hnutí. Do senátu pak 10 lidí ve volebním obvodu Česká Lípa. Při volbách platí zpřísněná hygienická pravidla. Při vstupu do místnosti bude podmínkou mít zakrytá ústa a nos. Roušku budeme moct sundat jen v případě, že nás k tomu vyzve volební komise, aby si ověřila naši totožnost. U vstupu musíme také použít připravenou dezinfekci na ruce a dodržovat rozestupy od ostatních voličů nebo členů komisí.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související