„Jsem jediná osoba, kterou má,“ říká si pěstounka Ester Jiroutová vždy, když dostane do péče nové dítě

29. březen 2023

Možná jste už zaregistrovali nový dokument České televize s názvem Plná hnízda, který se věnuje pěstounské péči. Televizní kamera v něm postupně navštívila rodiny ve všech krajích. Za rodinou Jiroutových, se kterou televize natáčela v tom Libereckém, zajela s mikrofonem naše redaktorka.

„Chvíli jsme to zvažovali, ale potom jsme si oba řekli, že cílem je, aby pěstounů bylo víc. Že bychom byli rádi, kdyby někteří lidé viděli, jaké rodiny to pěstounství, že jsou úplně obyčejné. My se teda cítíme úplně obyčejní, a přesto to můžeme dělat. Měli jsme z toho velkou trému,“ přiblížila pěstounka Ester Jiroutová, jaká byla motivace její rodiny k účasti na televizním dokumentárním seriálu.

Spolu s manželem se už starali osm dětí, teď mají v dočasné péči deváté. Jsou totiž přechodnými pěstouny. „Jsme takový krizový institut pro děti, které se ocitnou v nouzové situaci. Třeba když je maminka opustí v porodnici, tak tam můžou být tři čtyři dny, ale pak musí jít někam dál. Měli bychom mít ty děti maximálně rok,“ vysvětlila Ester Jiroutová.

„Když to miminko dostanu z porodnice, tak si řeknu, že jsem jediná osoba, kterou má. Je pravda, že ten přechod je pro to děťátko ještě těžší, že přeci je to pro něj ztráta. Já se ale vždycky dokážu radovat z toho, že to dítě jde do nějaké rodiny, která mu dá zázemí až do jeho dospělosti,“ doplnila Ester Jiroutová, která má čtyři vlastní děti.

Díl seriálu Plná hnízda o pěstounech Jiroutováých z Českolipska uvádí ČT 1 ve středu 29. března v 16:45. Dostupný bude také v archivu pořadů na webu České televize.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související