Jilemnické klouzáky

Připravte si na Popeleční středu postní jídlo našich babiček a prababiček. Postní pokrmy jsou staré stovky let. i tisíce let. Obřadně je naši předkové připravovali a přičítali jim až magickou sílu a moc. I my dnes zkusíme jedno typické postní jídlo, tzv. jilemnické klouzáky.

Popeleční středa – významný den v životě našich předků – zahajuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst.
Na Popeleční středu se při mši světí popel, připravený z ratolestí posvěcených loni na Květnou neděli, a jídlo z okolí Jilemnice. Věřící jsou tímto popelem označováni, říká se tomu popelec.

Ingredience:
½ kg brambor
5 dkg hrubé mouky
5 dkg strouhanky
1 vejce
1 cibuli
2 lžíce škvarků
2 lžíce sádla
30 dkg kyselého zelí
Sůl

Postup:
Brambory oloupeme, nastrouháme a na sítu spaříme vroucí vodou. Vodu slijeme a škrob usazený u dna vlijeme zpět do brambor. A přidáme vejce, mouku, strouhanku, sůl. Z těsta vykrajujeme lžící knedlíčky velké jako vlašský ořech a vaříme 10 minut v osolené vodě. Okapané mastíme sádlem, smícháme s rozškvařenými škvarky, cibulí nakrájenou na jemno, kterou jsme osmažili a s prohřátým kyselým zelím.

Vladimíra Jakouběová a její staročeské regionální recepty