Jeden z nejvýznamnějších architektů 20. století Adolf Loos má v Liberci svůj obnovený památník

12. prosinec 2020

Rozměrné dílo od sochaře Jiřího Seiferta vrátila po letech na původní místo do Voroněžské ulice liberecká Technická univerzita. Světově uznávaný architekt se narodil před 150 lety a v minulosti v Liberci studoval.

Před 150 lety se narodil jeden z nejvýznamnějších architektů 20. století Adolf Loos. Jeho stavby jsou k vidění v mnoha evropských městech, například v Paříži, ve Vídni, ale i v Praze a v jeho rodném Brně. A má vazbu i k Libereckému kraji. Loos v Liberci v letech studoval a právě tam se také vrátil rozměrný památník od sochaře Jiřího Seiferta, který slavného architekta připomíná.

Loosův památník čerstvě dokončený - fotografie z roku 1981
Zleva: Jitka Mrázková, kurátorka MVS, kde je výstava díla Jiřího Seiferta a dcera sochaře Barbora Seifertová

Adolf Loos je považován za zakladatele moderní architektury.  Betonové dílo, které ho připomíná, vzniklo z popudu architektů okolo libereckého Sdružení architektů a inženýrů /SIAL/, před zhruba patnácti lety bylo ale odstraněno. A od 10. prosince 2020 je zpět na svém místě před budovou ekonomické fakulty Technické univerzity ve Voroněžské ulici. Rozměrný pomník nazvaný „Prostor k poctě architekta Adolfa Loose" vytvořil v 80. letech minulého století sochař Jiří Seifert. Výstavu tohoto autora můžete až do konce ledna 2021 vidět v liberecké Malé výstavní síni na Benešově náměstí.

Příští rok začne obnova jednotlivých dílů památníku a úpravy čekají i parčík, kde stojí. Liberecká radnice na to Technické univerzitě přispěje částkou 100.000 korun a pomoc přislíbil i Liberecký kraj. U odhalování obnoveného památníku Adolfa Loose byla i naše redaktorka Lucie Fürstová, poslechněte si reportáž.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související