Je třípatrová a její dominantou je most. Křižovatka Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu je po rekonstrukci otevřená

10. prosinec 2021 14:50

Stavba mimoúrovňové křižovatky začala v březnu 2020 a kvůli urychlení stavby tam dělníci pracovali i v noci. Pro řidiče bude bezpečnější nájezd do Jablonce. V minulosti se tam stávalo mnoho dopravních nehod.

Na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu po dvou letech skončila stavba mimoúrovňové křižovatky u Rádelského mlýna.

Křižovatka má tři patra. Řidiči, kteří na Rádlo, do Rychnova, nebo přímo do Jablonce nad Nisou pojedou po rychlostní silnici z Liberce, teď budou najíždět na nový most. Zajímavostí je, že hejtman Martin Půta ze SLK při slavnostním otevírání opravené křižovatky 10. prosince 2021 vyzval Ředitelství silnic a dálnic, aby most nominovalo na Stavbu roku ČR.

Naopak řidiči, kteří pojedou z Jablonce směrem na Turnov, rychlostní silnici podjedou tunelem. Vozidla mířící od Prahy na Jablonec, nebo z Jablonce na Liberec, pojedou tak, jak byli zvyklí v minulosti.

Stavba samotná je zvláštní tím, že ještě než začala samotná rekonstrukce křižovatky, musel se zatrubnit potok, který těmi místy protékal. Nejzajímavější na té křižovatce je ale samotný most, který na první pohled vypadá velmi subtilně.

Čtěte také

Podle odborníků je postavený tak, aby nápor dopravy a hlavně kamionové dopravy vydržel bez újmy. Pod silnicí je také umístěné zařízení na údržbu silnici; jsou to čerpadla a nádrže se solankou. Na mostě jsou pak čidla napojená na meteostanici, která vyhodnocuje stav vozovky. „Je to naprogramované tak, aby to včas sepnulo a přestříklo most solným roztokem. Řidič to při běžné jízdě vůbec nepostřehne,“ popsal ředitel liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic Jan Wohlmuth.

Rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky skončila s více než půlročním předstihem proti původnímu plánu. Stavba byla ale dražší; místo původních 408 nakonec stála 444 milionů korun. Zhruba 26 milionů korun podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic ČR Radka Mátla zaplatil stát dodavateli navíc, za zrychlení stavby.

S otevřením křižovatky Rádelský mlýn skončily i objížďky, což vítají hlavně starostové dotčených obcí. Velkou radost z dřívějšího otevření křižovatky má primátor Jablonce nad Nisou Jiří Čeřovský z ODS. Jablonečany totiž rekonstrukce zasáhla asi nejvíce. Nemohli najíždět na Prahu, jak byli zvyklí kolem Rádla a Rychnova. Museli jezdit přes Liberec, takže se jim cesta protáhla zhruba o 20 minut.

Také nezávislý starosta obce Rádlo Miroslav Šikola otevření křižovatky uvítal, protože právě přes jejich obec, kde je navíc velmi úzká silnice lemovaná po obou stranách stromy, si denně tisíce řidičů zkracovaly cestu právě do Jablonce nad Nisou.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související