Vyměnit starý kotel za nový je díky dotaci snazší. Zájemci musí požádat do konce letošního roku

9. prosinec 2021 09:25

Domácnosti z Libereckého kraje s nízkými příjmy si můžou zažádat o příspěvek na nový kotel. Stihnout to ale musejí do konce letošního roku. Na pořízení nového ekologického kotle mají šanci získat 95 procent pořizovací ceny. Podrobnosti shrnula redaktorka Eva Malá.

Požádat o dotaci můžou takzvané nízkopříjmové rodiny, které jsou vlastníky, nebo spoluvlastníky rodinného, nebo bytového domu, bytu, nebo chalupy, kterou ale obývají trvale. Rodina by v roce 2020 neměla mít vyšší průměrný čistý příjem než 170 900 korun. To znamená 14 242 korun na osobu a měsíc.

Domácnosti, kde bydlí pouze důchodci, kteří pobírají starobní důchod, nebo invalidní důchod 3. stupně, nemusí dokládat příjmy. Automaticky spadají do kategorie nízkopříjmových rodin.

Zájemci se musí přihlásit do konce letošního roku proto, že seznam zájemců o kotlíkovou dotaci je důležitý. Liberecký kraj tak bude moct doložit Ministerstvu životního prostředí počet zájemců a díky tomu získat peníze na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti z Operačního programu Životního prostředí.

Je potřeba buď zavolat na telefonní číslo 485 226 579 nebo poslat email na adresu kotliky@kraj-lbc.cz. Kontakty jsou i na webu kraje a některých měst.

„Chceme umožnit všem zájemcům podat žádost a samozřejmě umožnit to, aby Liberecký kraj byl zase o něco čistší. Jde o výměnu kotlů za nové kotle, které se týkají biomasy, plynových kondenzačních kotlů a tepelných čerpadel,“ vysvětlil, proč je potřeba staré kotle vyměnit za ekologické už dříve krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr z SLK.

Finanční podpora se bude týkat výměny starých kotlů na pevná paliva nesplňující 3., 4. a 5. emisní třídu.

Na plynový kondenzační kotel může žadatel dostat maximálně 100 000 korun. Na kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva, včetně akumulační nádrže, nebo se samočinnou dodávkou paliva, může získat maximálně 130 000 korun. Stejnou částku může dostat i na tepelné čerpadlo.

Od 1. září 2022 už se nebudou smět používat kotle nižší než 3. emisní třídy, a to pod pokutou až 50 000 korun. Ostatní domácnosti, tedy ty, které mají vyšší příjmy, můžou o dotaci zažádat ve výši až 50 % z programu Nová zelená úsporám. Informace jsou dostupné na stránkách ministerstva životního prostředí.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související