„Je čas být ostražitý," řekl Michael Kocáb na protestech proti premiérovi v Liberci

Na více než třech stovkách míst po celé zemi se úterý odpoledne lidé sešli na protestech proti premiérovi Andreji Babišovi z hnutí ANO a ministryni spravedlnosti Marii Benešové za stejného hnutí. Demonstrace za nezávislou justici uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii už po sedmé. Lidé protestovali taky v Liberci.

Lidé zaplnili náměstí před libereckou radnicí zhruba ze čtvrtiny. Měli vlajky a transparenty s požadavkem na premiérovu demisi. „Myslím, že sem chodí všichni, kteří se stydí za svého předsedu vlády,“ řekl jeden z demonstrantů, herec Šaldova divadla Ladislav Dušek.

U mikrofonu se vystřídalo několik řečníků z řad veřejnosti, ale také herci a zpěváci. Například rapper Lipo, Jan Antonín Duchoslav nebo Vladimír Polívka. Mluvil také bývalý poradce prezidenta Václava Havla Jan Šolc.

Protesty přijel podpořit také hudebník a bývalý politik Michael Kocáb. „Je čas být ostražitý, protože se dějí některé změny, které nemusí být ještě fatální, ale také mohou,“ komentoval demonstrace zpěvák.

62264691_845534509146944_8144227822601240576_o.jpg

„Ty lidi mají samozřejmě právo demonstrovat, akorát demonstrují na základě věcí, které nejsou pravdivé,“ uvedl už dříve v reakci na protesty premiér Andrej Babiš.

Protesty se konaly ve více než třech stech obcích a měst. Účast byla na řadě míst vyšší než před dvěma týdny. Na šest tisíc lidí se podle tamní městské policie sešlo v centru Brna, 2000 lidí bylo podle pořadatelů v Plzni, stovky demonstrantů dorazily na českobudějovické, pardubické, olomoucké nebo královéhradecké náměstí.

Demonstrace se po republice i v Praze konají od konce dubna. Jejich účastníci chtějí odstoupení Benešové, jejíž nedávné jmenování ministryní spravedlnosti vidí jako ohrožení nezávislé justice, která vyšetřuje takzvanou kauzu Čapí hnízdo - údajný dotační podvod týkající se premiéra. Posledního protestu minulé úterý v Praze se podle pořadatelů zúčastnilo až 120.000 lidí. Další demonstraci svolali organizátoři z iniciativy Milion chvilek pro demokracii 23. června na pražskou Letnou.

autoři: Ivana Bernáthová , mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související