Thomas Kulidakis: Reálný základ demonstrací proti Benešové a Babišovi pohledem zvenčí

23. květen 2019

Desítky tisíc lidí v ulicích není možné ignorovat. Demonstrací proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové i jejímu vládnímu šéfovi premiéru Andreji Babišovi si tedy logicky všimli i v zahraničí.

Problémy premiéra Babiše jsou známé. Na otázku, co vlastně ta Benešová udělala, že jdou lidé proti ní demonstrovat, se tázajícím v zahraničí odpovídá hůř.

Ondřej Konrád: Na václavským Václaváku bylo plno člověků

Demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a proti vládě Andreje Babiše

„Už jsem si na to zvykl, to ke svobodě a demokracii patří. Ze začátku to byla iniciativa občanů, nyní se z toho stala volební kampaň do Evropského parlamentu.“

Ministryně Benešová je bezesporu povolaná odbornice. Justici zasvětila celý profesní život. Začínala jako okresní žalobkyně, následně se na přelomu tisíciletí stala nejvyšší státní žalobkyní. V té době byla mnohými chválená pro svou úlohu v boji s korupcí, kvůli které dokonce prosadila zvláštní odbor na státním zastupitelství.

Pamětníci jistě vzpomenou na její spory s ministrem Pavlem Němcem, kterého například kritizovala za kontroverzní vydání člena katarské královské rodiny zpět do Kataru. Princ byl obviněný z pohlavního zneužívání.

Později se stala ministryní spravedlnosti v Rusnokově vládě, pronesla slova o justiční mafii, vstoupila do ČSSD, stala se poslankyní, atd. Jistě to je výrazná osobnost, která nahradila ministra z nouze Pavla Kněžínka. Po tom premiér Babiš sáhnul tehdy, když odbornice na králíky Taťána Malá kvůli své diplomové práci padla na oltáři vlastních ambicí.

Babišovi mohou demonstrace pomoci

Kněžínek podle všeho nic moc nezkazil, ale od začátku říkal, že jeho angažmá je dočasné. Nyní tedy přišla Benešová, která se netají přátelstvím s prezidentem Zemanem. Pro něj prý vypracovala zprávu, kde v oponentní části přiznala, že je teoreticky možné objednat trestní stíhání.

Jiří Pehe: Česká justice zatím v ohrožení není

Demonstrace proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové  a proti premiérovi Andreji Babišovi, Václavské náměstí 21.5.2019

Konstatování, že česká justice momentálně není v ohrožení, může znít kacířsky ve světle masových demonstrací, které se konají i kvůli obavám, že ohrožena je.

Pokud to tak je, mělo by dojít minimálně ke dvěma věcem. Za prvé, zpráva by se měla zveřejnit. Za druhé, Benešová by coby ministryně spravedlnosti měla jasně popsat, kde vidí problém, jak zabrání takovému stavu a zajistí spravedlivou spravedlnost.

A pak by měla činit. Společně se zbytkem vlády v čele s premiérem Babišem. Ono totiž člověka napadnou jisté pochyby, když si vzpomene třeba na osud Jiřího Čunka. Byl ve vládě, přišlo obvinění, trestní stíhání, návrat do Zlína, konec stíhání. A nebyl to jediný případ.

Co se týká úvah o případné reformě justice, zrychlení činnosti soudů nebo změn ve struktuře státního zastupitelství, to také není žádná novinka. O tom se debatuje už dlouho. Chce to tedy detailní plán, debatu odborné veřejnosti, pak zprávu veřejnosti celé. Potom se případně může demonstrovat.

Karel Hvížďala: Co vyvolává demonstrace

Pochod za nezávislost justice pořádaný spolkem Milion chvilek pro demokracii 29. dubna 2019

Nejstručnější odpověď zní: absence přímé komunikace s občany i s parlamentem.

Prozatím ale je vše v rovině teorie a nic se nestalo. Až se stane a bude něco podezřelé, je čas vyjít klidně do ulic. Zatím ale kde nic, tu nic. A tak se zdá, že se demonstruje jaksi preventivně.

Samozřejmě obávat se budoucnosti, shromažďovat se, vyjadřovat svůj názor pokojnou cestou v ulicích, to je základní demokratické právo. Demonstrovalo se zatím proti každé vládě. Tentokrát má ale celá akce opravdu zvláštní politickou pachuť.

Například předseda spolku Milion chvilek pro demokracii by rád do televizní debaty s premiérem Babišem. Debatovat o čem? O tom, že Benešová ještě nic neudělala? Nebo o něčem jiném? Vidíme snad zrod nového politika? Ono samozřejmě v základu problému je, že Andrej Babiš odmítnul místo sebe jmenovat do čela vlády někoho jiného, než se jeho kauza vyřeší. Což udělat měl. Ve finále ale rozhodují voliči.

Thomas Kulidakis

Momentální preference vypadají, že premiérovi jeho kauzy neškodí, dokud ekonomika šlape a ze státního rozpočtu prší peníze k lidem. Ve finále tedy Babišovi i tyto demonstrace mohou pomoci, protože se demonstruje oficiálně proti ministryni, která zatím nic neudělala. Což je na reálný základ dost málo.

Spíše to vypadá na zástupný problém, který voliče hnutí ANO může mobilizovat k ochraně jejich hrdiny u volebních uren. Pohledem zvenčí to vypadá, že na perutích boje s obecnými nepravostmi noví lidé kopírují cestu k moci samotného Babiše.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio