Jako Minority Report: V podnikatelském inkubátoru v Liberci se rodí inovace, které možná změní svět

Jestli máte rádi sci-fi, možná je pro vás projekt libereckých výzkumníků a inovátorů splněným snem. Propojuje možnosti virtuální reality a videomappingu; jinými slovy nabízí interaktivní projekci obrazu, který reaguje na pohyby uživatele. Jiří Kula a David Zacho ze společnosti nullspaces a Jiří Hořavka ze studia Stroy mluvili s redaktorem Davidem Hamrem v podnikatelském inkubátoru Lipo.ink v Liberci.

Představte si asistované vaření, kdy vás technologie provází celým postupem, a kontroluje, jestli volíte správné ingredience…
Jiří Kula, nullspace

Vize, zobrazené v seriálu Star Trek nebo filmu Minority Report, hlasově ovládané osvětlení a multimediální zařízení, jako počítač, projektor a promítací plátno, trojrozměrná barevná projekce v celé místnosti, jsou blízko realitě.

Projekt vzniká v libereckém podnikatelském inkubárotu

Možnosti uplatnění technologie jsou velmi rozmanité nejen v herních aplikacích; v libereckém inkubátoru zájemcům ukazují experimentální „fotbálek” pro dva hráče, který můžete vidět ve videu, ale i ve vzdělávání, nebo při zcela běžných činnostech. „Představte si třeba asistované vaření, kdy vás naše technologie nejen provází celým postupem, ale dokonce kontroluje, jestli volíte správné ingredience,” fantazíruje nad možnostmi nové technologie jeden z jejich tvůrců, Jiří Kula.

Uplatnění nového propojení videomappingu a virtuální reality vidí jeho tvůrci nejprve v průmyslu, kde by mohlo asistovat při manuální pásové výrobě a vést operátory pracovním postupem. Jak ale tvůrci systému sami říkají, možnosti jsou netušené a nelze nevidět obrovský potenciál v herním průmyslu. Na rozdíl od generace dnešních hráčů, sedících odděleně se sluchátky, každý u svého počítače, by se ti noví mohli pořádně zapotit a trávit čas společně.

autoři: David Hamr , reČRoL

Související