Jak vstoupil do roku 2023 Liberecký kraj z pohledu hasičů, policistů a záchranářů

1. leden 2023 09:14

Na silvestrovskou noc a oslavy Nového roku se těší většina lidí, méně už složky integrovaného záchranného systému - tedy policisté, hasiči a hlavně zdravotníci a záchranáři. Jaká byla první noc roku 2023 pro ně, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Vstup do nového roku 2023 byl v Libereckém kraji oproti minulým letům poměrně klidný. Záchranáři sice měli mnoho výjezdů nad rámec běžných povinností, nebyly mezi nimi ale žádné těžké havárie nebo těžké úrazy a ani v jediném případě nemuseli podle mluvčího krajské záchranky Michaela Georgieva odvážet nikoho po zranění pyrotechnikou.

O něco horší to bylo s alkoholem. Záchranáři museli odvézt několik lidí s intoxikací alkoholem, v několika případech šlo o kombinaci s lehkým zraněním.

I z pohledu policie se vyznamenali hlavně opilci. Policisté podle mluvčí Ivany Balákové zadrželi pod vlivem alkoholu hned šest řidičů. Jednoho v Jetelové ulici v Liberci. Šlo o 36 letého muže, který měl v krvi 1,92 promile. Rozvážel své dva opilé kamarády. Vyšetřit ho ale nemohli, protože nebyl schopen komunikace. Domů museli všichni pěšky, dohra bude u správního řízení.

Na lince 158 pak policisté řešili celkem 123 oznámení, což je o devět méně než v roce 2022. Lidé nejčastěji oznamovali slovní agresi pod vlivem alkoholu, to řešili podle mluvčí Ivany Balákové na místě buď domluvou, nebo pokutou. Několik případů jde, stejně jako zadržený řidič, do správního řízení a může mít dohru u soudu.

Hasiči 1. ledna 2023 vyjížděli do šesté hodiny ráno k necelé třicítce událostí. V jedenácti případech šlo o požár menšího rozsahu, jako například hořící popelnice. Zasahovali také u rozlitého oleje na silnici a jako technická pomoc u dopravní nehody, a v jednom případě také museli vyprošťovat člověka, který uvízl ve výtahu v domě ve Vratislavicích nad Nisou.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související