Jak chránit peníze před hackery nebo inflací, téma pro právníka Pavla Vintra

Inflace, hackeři, špatná investice. Obavy ze ztráty či znehodnocení peněz má každý majitel bankovního účtu. Jak nejlépe ochránit naše finance, to nám přišel poradit právník Pavel Vintr.

„Nejčastějším případem ztráty peněz nejsou už krádeže nebo jiné takové bývalé metody, ale myslím si, že výrazně častější je takzvaný phishing, neboli různé sms zprávy, případně e-maily, které se snaží z kapes lidí vylákat jejich finanční prostředky,“ uvedl právník Pavel Vintr. Tyto zprávy, ať už v telefonu, e-mailu nebo třeba ve Whatsappu či podobných aplikacích, mají podle něj určité charakteristické znaky.

Hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec byl právník Pavel Vintr, poradil například, jak chránit své peníze v online prostředí

„Klasické znaky, že jde o zprávu, která se vás snaží okrást, je divná e-mailová adresa, nebo neznámé zvláštní telefonní číslo, optimálně ještě ze zahraničí. Gramatické chyby v textu, protože ti pachatelé nepíšou ty zprávy individuálně, ale jsou to hromadně rozesílané zprávy, takže tam mají automatické překladače, které generují spoustu chyb. Nebo to jsou zprávy nabízející neuvěřitelné podmínky různých produktů, případně výher nebo dědictví po neexistujícím strýčkovi v Jižní Africe,“ nastínil náš dopolední host.

Jaké jsou metody internetových podvodníků? Co se stane, když klikneme na falešný odkaz v našem telefonu? A funguje dvoustupňové ověřování? Tématem v Dopoledni pod Ještědem nebyly jen internetové podvody, ale také rady, jak ochránit peníze před inflací, do čeho investovat, nebo kdo je finanční arbitr a kdy se na něj obrátit.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související