Jablonecká nemocnice zakázala kvůli chřipce návštěvy. Přidala se tak k ostatním nemocnicím v kraji

28. únor 2020 17:03

Kvůli chřipkovým onemocněním dál platí zákaz návštěv v nemocnicích v Libereckém kraji. A to až do odvolání. Jako poslední se k ostatním zdravotnickým zařízením v pátek připojila nemocnice v Jablonci nad Nisou. Českolipská nemocnice rozšířila od pondělí zákaz na všechna svá oddělení.

Podle nejnovějších dat od krajských hygieniků počet nemocných oproti minulému týdnu mírně poklesl, stále ale stále zůstává nad republikovým průměrem. V některých okresech je stále epidemie.

Podle poslední statistiky je v Libereckém kraji 1591 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost evidují lékaři v okrese Česká Lípa, kde připadá na 100 tisíc lidí 1915 nemocných. Následuje Semilsko s 1667, Liberecko s 1552 a Jablonecko s 1228 nemocnými na 100 tisíc obyvatel. Ve všech okresech přetrvává nejvyšší nemocnost ve věkové kategorii do pěti let.

Většina nemocných má akutní respirační potíže a je nachlazená. V týdnu bylo laboratorně potvrzeno 19 nových případů chřipky. Od začátku sezony, tedy od podzimu, bylo chřipkou v regionu nakažených 169 lidí, 5 z nich v souvislosti s chřipkou zemřelo. Nemocnice v regionu už dříve do odvolání zakázaly návštěvy, nově se k nim připojila i jablonecká nemocnice a českolipská nemocnice rozšířila zákaz návštěv na všechna oddělení.

„Chřipka nejvíce ohrožuje osoby se závažnými základními onemocněními, jako jsou astma a chronická onemocnění, a dále těhotné ženy a seniory. Tyto skupiny osob jsou často z důvodu svého základního onemocnění hospitalizovány a zavlečení infekce do zdravotnického zařízení může zhoršit jejich zdravotní stav. Z tohoto důvodu a s ohledem na celkovou situaci doporučujeme zdravotnickým zařízením a zařízením sociálních služeb zařízení uzavřít pro návštěvy,“ vysvětlila Jana Prattingerová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci.

autoři: sas , reČRoL | zdroj: KHS Libereckého kraje
Spustit audio

Související