Ozubená kola páternosteru na radnici v Jablonci nad Nisou se zastavila

21. leden 2020 11:11

Jezdil nepřetržitě od generální opravy před padesáti lety až do loňského roku. A zase bude. Specialisté začnou s jeho opravou co nevidět a hotovo by mělo být do konce října. Do té doby musejí lidé chodit po úřadě po schodech.

Dovedete si představit, jak vypadá strojovna páternosteru? Není ve sklepě, ale nachází se nad kabinkami výtahu, často ve střešních prostorách. Je to tak i na jablonecké radnici, kam se kvůli opravě tohoto unikátního prvorepublikové zařízení vydala naše reportérka šárka Škapiková. Se správcem jablonecké radnice Milanem Šourkem a tajemníkem Markem Řeháčkem se prošla pod nízkými krovy a trubkami potemnělou půdou prvorepublikové budovy. A pánové ji vzali i do strojovny.

To, že jezdil výtah nepřetržitě od generální opravy před padesáti lety až do loňského roku, je podle Marka Řeháčka skoro zázrak.
Než odborníci strojovnu, kabinky a šachty páternosteru v jablonecké radnici opraví, musejí lidé po budově chodit po schodech. Pro handicapované občany je v radnici k dispozici bezbariérově přístupný výtah.

Spustit audio

Související