Před 120 lety vyjela v Jablonce nad Nisou první tramvaj. Kam?

7. únor 2020 13:52

Psal se 7. únor roku 1900 a z Jablonce nad Nisou začaly pravidelně jezdit tramvaje. Významné výročí 120 let si připomíná město i všichni příznivci dopravy na kolejích.

První úvahy o zřízení tramvajové dopravy v Jablonci pochází z roku 1892, o šest let později pak začaly přípravné práce na stavbě trati. A 7. února 1900 vyjely první tramvaje na trati spojující dnešní Mírové náměstí s Rychnovem u Jablonce nad Nisou. Celý úsek byl jednokolejný s výhybnami, měl rozchod jeden metr a měřil více než 9 kilometrů. Jablonec se tak stal 7. městem v zemích Koruny české, ve kterém tramvaje jezdily.

Čtěte také

Tuhle trasu si 7. února 2020 můžou zájemci připomenout. Historické autobusy je svezou z Mírového náměstí do Rychnova u Jablonce. A aby byla jízda autentická, pojedou Lidickou ulicí do ulice 5. května, a budou tak kopírovat někdejší koleje. A svézt se budou moci lidé i historickou tramvají. Souprava motorového vozu z roku 1953 a vlečného vozu zvaného Plecháč z roku 1932 přijede na konečnou u Tyršových sadů, kde bude vlečný vůz vystavený. Ten motorový pak zájemce dvakrát odveze z Tyršova parku do Zeleného údolí a zpět.

V den jubilea, tedy 7. února 2020, jsou všichni fanoušci kolejové dopravy i historie také zvaní na vernisáž výstavy k 120. výročí tramvajové dopravy v Jablonci. K vidění je v přízemí jablonecké radnice v informačním centru a potrvá až do konce února. Vystavený tam je například model elektrické tramvajové lokomotivy, kopie zaměstnanecké knihy Jabloneckých elektrických drah, a také žákovská jízdenka ze září 1938, kde je vidět, jak probíhalo školní vyučování až do okamžiku mobilizace.

Jídelní lístek večeře, která byla podávaná v předvečer zahájení tramvajové dopravy v Jablonci nad Nisou, tedy 6. 2. 1900

Atmosféru tehdejší doby připomněla také v předvečer výročí oslav slavnostní večeře pro zvané hosty, na které se podávalo přibližně stejné menu jako v roce 1900. S některými chody ale měli současní kuchaři menší problém, jak prozradil Lukáš Pleticha, předseda Sdružení pro obnovení elektrických drah Jablonce nad Nisou.

autor: reČRoL
Spustit audio