Jablonecká nemocnice jako jediná v Česku poskytuje pacientům s rakovinou prsu a tlustého střeva biologickou léčbu

24. říjen 2023 09:33

Městská nemocnice v Jablonci nad Nisou může jako první zdravotnické zařízení v Česku mimo velká centra podávat onkologickým pacientům biologickou léčbu. A to díky úzké spolupráci s Komplexním onkologickým centrem v Liberci.

Primářka onkologického oddělení Městské nemocnice v Jablonci nad Nisou Marta Kučerová

Cílenou léčbu, která má méně nežádoucích účinků, než chemoterapie, můžou v jablonecké nemocnici poskytnout například nemocným s nádorem prsu nebo tlustého střeva. „Je to léčba šitá pacientovi na míru. Chemoterapie ničí všechny rychle se dělící buňky v těle, třeba i buňky kostní dřeně. Ale biologická léčba je cílená a ostatních buněk si nevšímá,“ potvrzuje primářka onkologického oddělení nemocnice Marta Kučerová.

Pacienti s rakovinou prsu a tlustého střeva tak už nemusí dojíždět do Liberce, Ústí nad Labem, Prahy nebo Hradce Králové. Novinku, která jim usnadní život, v Jablonci nad Nisou zavedli díky spolupráci s Komplexním onkologickým centrem v sousedním Liberci.

Jaké má biologická léčba vedlejší účinky? A jaký typ biologické léčby je vhodné podávat v regionálních centrech? Poslechněte si reportáž.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související